18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Perła" kończy rozbudowę browaru przy Kunickiego. W planach ma nowy produkt (FOTO, WIDEO)

EP
Nowości w Browarach Lubelskich
Nowości w Browarach Lubelskich Jacek Babicz
Kolejne tanki fermentacyjne, rozbudowa warzelni, modernizacja instalacji w dziale leżakowania i filtracji – te inwestycje lubelska „Perła” ma już za sobą. Spółka zapowiada kolejne. W planach ma też wprowadzenie na rynek nowego produktu. Napój słodowy trafi do sklepów wiosną przyszłego roku.

- Nasz browar cały czas się unowocześnia, choć teren na którym działamy jest trudny, bo mały – tłumaczył Tomasz Grodzki, dyrektor generalny "Perły" – Browarów Lubelskich w czasie spotkania z dziennikarzami.

Na ostatnie inwestycje w zakładzie przy ul. Kunickiego firma wydała 33,5 mln zł. Dzięki temu zwiększyła swoje zdolności produkcyjne niemal dwukrotnie (z 1 mln do 1,7 mln hektolitrów piwa rocznie).

Rozbudowa objęła wszystkie, najważniejsze działy browaru. Powstała m.in. nowa część warzelni, a przy zakładzie stanęło sześć nowych tankofermentorów (charakterystyczne zbiorniki widoczne z zewnątrz budynku, w których następuje proces fermentacji).

Teraz spółka chce zadbać też o swoją siedzibę przy ul. Bernardyńskiej. – Produkcja już tam nie wróci – zapewnia Grodzki. – Część tego miejsca chcemy oddać mieszkańcom Lublina. Już teraz działa tam letnie kino plenerowe, a w przyszłym roku zagości m.in. Festiwal Sztukmistrzów – zapowiedział dyrektor browaru.

„Perła” przymierza się też do zagospodarowania lokalu po dawnej pijalni „Baryłka” (ul. Bernardyńska 15 A). Już wcześniej zapowiadała uruchomienie tam nowoczesnego lokalu. Spółka liczy, że w przyszłym roku plany uda się zrealizować.

Firma przygotowuje się też do wprowadzenia na rynek nowego produktu. Nie będzie to jednak piwo, a napój słodowy. W sprzedaży pojawi się wiosną przyszłego roku. Jak wyjaśnia dyrektor browaru będzie to wyrób „piwopodobny”: - Do pewnego momentu jest on produkowany w takiej samej technologii jak piwo. Jednak nie dodajemy do niego droższy, więc nie dochodzi do fermentacji alkoholowej – tłumaczy Grodzki. Napój będzie sprzedawany w puszkach o pojemności 0,33 l.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski