Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Perły dla najlepszych produktów tradycyjnych Lubelszczyzny

Redakcja
Tomasz Makowski
W niedzielę, drugiego dnia na targach Smaki Regionów w Poznaniu Lubelszczyzna pokazała siłę swoich wyrobów regionalnych. Lubelskie stoisko, zorganizowane i prowadzone przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego oraz lubelski oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przeżywało prawdziwe oblężenie. Cebularze, wędliny, cydr i inne smakołyki znikały w mgnieniu oka.

PERŁY - nagrody dla najlepszych produktów tradycyjnych - otrzymały: golasy z kaszy gryczanej z serem (Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego), chleb żytni wygnanowski (Barbara Krzyszczak FPHU „Pola-Zagroda Piekarza” ze Stasina), konfitura z owoców róży (Jolanta Mazurkiewicz, „Manufaktura Różana” z Końskowoli), szarytka w marynacie (Janina Bańka z Kraśnika) i masło Extra (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opolu Lubelskim). „Klucz do Polskiej Spiżarni”, nagroda za promocję produktów regionalnych, trafił do Anny Augustyniak, Sekretarz Województwa Lubelskiego.

Tomasz Makowski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski