Piąta edycja Food&Drink w Lublinie. Prawdziwe steki po amerykańsku? Tylko z kością (ZDJECIA)

Weronika Puszkar
Food&Drink w Lublinie. Ewelina Lachowska
W środę w restauracji Etiuda w Lublinie odbyła się piąta edycja Food & Drink. Gościem honorowym był amerykański ekspert kulinarny John Csukor.

- Polacy jedzą rocznie pół kilograma tego mięsa. Dla porównania, Litwini 4 kg, Białorusini 5 kg, Niemcy aż 25 kg. Powinniśmy to zmienić - uważa Bogusław Miszczuk, prezes zarządu "Sokołów", jeden z organizatorów Food&Drink.

Gwiazdą tegorocznej imprezy był John Csukor, legendarny amerykański kucharz z tytułami naukowymi. Dla niego wołowina to rarytas. Dlatego zachęcał w środę do jedzenia czerwonego mięsa. Zwrócił też uwagę, że w amerykańskiej kuchni istotna jest przede wszystkim autentyczność. - Podajemy np. steki z kością. To ona nadaje smak potrawom. A kiedy widzimy kość w mięsie, jesteśmy pewni, że jest ono prawdziwe - twierdzi Csukor.

Kucharz przypomniał, że wołowina zawiera dwa razy więcej żelaza niż kurczak, jest też źródłem witamin z grupy B oraz makro- i mikroelementów.

Popisowym daniem mistrza Csukora na Food&Drink było osso buco. Po oficjalnym pokazie uczestnicy imprezy przygotowywali tę potrawę pod jego okiem. Czekały na nich stanowiska kucharskie, wyposażone w niezbędne składniki i przyprawy, czyli ok. 1,5 kg goleni wołowej przekrojonej w poprzek z kością, szklanka (250 ml) bulionu wołowego, marchewka, duża cebula, puszka pomidorów, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii i tymianku, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki, pół łyżeczki skórki otartej z cytryny, pół szklanki wytrawnego wina i mąka pszenna do obtoczenia mięsa.

- Przygotowuję mięso według przepisu mistrza. Obsmażam je i duszę. Dodaję warzywa, przyprawy i białe wino - wyliczał Krzysztof Kowalski, gość Food&Drink. - Efekt jest znakomity.

Wideo

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Ja JUS

I tu nagle masz......przylatuje spec z hameryki aby uczyć naszych przyrządzać tą potrawę.
Jaka jest prawda w tym temacie ????? a no taka - kiedy zniszczono zakłady mięsne w Nisku n/Sanem
to kilku tamtejszych masarzy wyjechało do USA i tam otworzyło swój biznes. Dzisiaj do ich sklepów z wędlinami zjeżdżają klienci już nie z pobliskich miejscowości ale z okolicznych stanów.
Teraz odnosząc się co do spożycia wołowiny przez Polaków (podobnie z rybami) -jeżeli dzienny zarobek przeciętnego Polaka równoważy się z dwoma kilogramami zjadliwej wołowiny to kto sobie może pozwolić na wprowadzenie jej do swojego jadłospisu ? Tu tylko niektórzy mogą sobie pozwolić na ośmiorniczki za 1400 zł.

W
Wojskowym!

HURRRRA !

s
sławek

włóż do paszczy Macieja w USZANCE

R
Robert

ty wieszasz psy i koty na Ameryce i teraz poczułeś się Amerykaninem.Kogo oszukujesz ruski kacapie?

G
Gnat

Czy w amerykańskiej kuchni wiedzą co to jest schabowy z kapustą?

o
ocram rd

gdybyś nie nosił to byś nie mógł ale skoro nosisz to mozesz to jasne!ale raczej nie chce !takie zabawy to z kolegami towarzyszami mozesz sobie uprawiać obesrańcu

d
dr Marco

Tę pieluchę mogę ci na ryja przyłożyć...

P
Psychiatra dr Marco

pamietaj marco czerwoną mendą z obesrana pieluchą

a
a

a oprócz tego jeszcze zrobić ankietę wśród pracowników gastronomii na temat ich umów o pracę, ile procent ma takie umowy a ile robi na czarno lub na tzw. czas próbny bez kwitów...

g
gosc

to jest danie wloskie

d
dr Marco

Ba, nawet Rangersi lądują na bojowych śmigłowcach we wiosce pod Grudziądzem. We rzepaku...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3