Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piekarnie walczą o tytuły. Która ma najsmaczniejsze pieczywo?

Gabriela Bogaczyk
Małgorzata Genca
Na liście zgłoszonych do naszego plebiscytu znajduje się już 27 piekarni z całej Lubelszczyzny. Do 17 lipca czekamy na nominacje Czytelników.

Do plebiscytu mogą być nominowane piekarnie, sklepy albo restauracje z województwa lubelskiego, w których sprzedaje się chleb.

Takich kandydatów można zgłaszać za pośrednictwem formularza, który jest dostępny na **

naszej stronie internetowej

, albo wysyłając maila na adres: [email protected]**. Zgłoszenie powinno zawierać m.in. nazwę punktu, zdjęcie i krótki opis.

Do tej pory Czytelnicy „Kuriera” nominowali 27 piekarni z Lubelszczyzny. Między innymi z Kraśnika, Uścimowa, Stasina, Kazimierza Dolnego, Białej Podlaskiej czy Abramowa.

Warunki głosowania

Przypomnijmy, że jeszcze do 17 lipca jest szansa na zgłoszenie kolejnych nominowanych. Już 14 lipca rozpocznie się głosowanie za pomocą SMS-ów (jedna wiadomość liczy się jako 5 oddanych głosów) oraz aplikacji internetowej Facebook (1 klik ma wartość 1 głosu).

Warto zaznaczyć, że SMS-y będzie można wysyłać aż do 24 lipca, a klikać tylko do 17 lipca. Wyniki głosowania poznamy 25 lipca. Laureaci plebiscytu na najlepszą piekarnię otrzymają od nas w nagrodę bezpłatną reklamę oraz artykuł sponsorowany.

Jak wygląda smaczny chleb?

Piekarze przyznają, że im mniej składników w pieczywie, tym lepiej. Zakwas powinien odstać około tygodnia, następnie dodajemy mąkę, sól i wodę. Coraz popularniejsze stają się też naturalne dodatki w pieczywie, jak np. śliwki, daktyle, żurawina, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane i orzechy włoskie.

Marcin Orlikowski, piekarz z Lublina, mówi jednak, że klientowi często trudno na pierwszy rzut oka rozpoznać naturalny i smaczny chleb.

- Bardzo łatwo się nabrać w sklepie. Najważniejsze jest, co zostanie z tego chleba na następny dzień. Gdy przy krojeniu nie będzie się kruszył, to dopiero wtedy klient będzie wiedział, że to jest dobry chleb - wyjaśnia piekarz.

I zaznacza, że dobry chleb poznać po tym, że się nie marnuje. - Chleb musi ładnie pachnieć, mieć wyczuwalny kwas. Nie może być jałowy i nijaki. Dlatego należy wkładać odpowiednio dużo serca do tego, co się robi - dodaje piekarz.

Próbny alarm w szpitalu im. Jana Bożego przy ul. Lubartowskiej [ZDJĘCIA]
Dzień Radcy Prawnego w Lublinie. Świętowali na pikniku (ZDJĘCIA)
Wygrana żużlowców Speed Car Motoru Lublin z KSM Krosno (ZDJĘCIA)
Wyniki matury 2017 w woj. lubelskim: Znamy dane ze wszystkich szkół
Atrapa Strefy Płatnego Parkowania w Lublinie. Minęła rocznica tego bubla (LIST CZYTELNIKA)
Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

,.k

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski