Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Polska wołowina w Chinach. Ekspert prognozuje, że eksport mięsa napędzi rozwój polskiego rolnictwa. Nowy adres rejestracji

OPRAC.:
Justyna Madan
Justyna Madan
W związku z tym, że konsumpcja wołowiny w Chinach rośnie, a zakaz importu został zniesiony, część wołowiny z Polski trafi właśnie na ten rynek.
W związku z tym, że konsumpcja wołowiny w Chinach rośnie, a zakaz importu został zniesiony, część wołowiny z Polski trafi właśnie na ten rynek. 123rf
Chińczycy jedzą coraz więcej wołowiny, a co za tym idzie zainteresowanie eksportem tego mięsa również rośnie. Jak twierdzi dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso, eksport wołowiny do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa. Już 39 zakładów wykazuje zainteresowanie uzyskaniem uprawnień na eksport na rynek chiński.

Spis treści

W kwietniu odbył się audyt służb chińskich w Polsce, mający na celu zniesienie zakazu importu wołowiny. W czerwcu zniesiono zakaz importu wołowiny bez kości do 30 miesiąca. Zostały także podpisane dokumenty weterynaryjne regulujące warunki eksportu. Od sierpnia zakłady zainteresowane eksportem wołowiny mogą aplikować za pośrednictwem chińskiego systemu China Import Food Enterprises Registration (CIFER) o nadanie uprawnień eksportowych przez właściwe służby chińskie.

Polskie zakłady zainteresowane eksportem wołowiny do Chin

Jak poinformował dr Witold Choiński, obecnie 39 zakładów jest zainteresowanych uzyskaniem uprawnień eksportowych na rynek chiński w zakresie mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego. Zaznaczył, że wszystkie zakłady biorą udział w procesie rejestracji w systemie CIFER, a szczegółowy opis procedury otrzymały z Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Zgodnie z wytycznymi Chińskiej Generalnej Administracji Celnej do Chin jest możliwy eksport mięsa mrożonego bez kości z bydła nie starszego niż 30 miesięcy, urodzonego, wychowanego i ubitego w Polsce, przy czym strona chińska nie zgodziła się na eksport podrobów wołowych.

- Rynek chiński jest dla nas atrakcyjny, bo eksport przyczyni się do zwiększenia w ujęciu średniookresowym pogłowia bydła w Polsce. Większa ilość bydła to większa ilość paszy oraz innych produktów jak i usług. Rynek bydła wszedłby w większy rozwój. Inaczej mówiąc eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – podkreślił prezes Związku Polskie Mięso.

Chińczycy jedzą coraz więcej wołowiny

Ekspert poinformował, że zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach rośnie z roku na rok. - Widać po rosnącym imporcie do Chin - dodał

- Z danych Chińskiej Generalnej Administracji Celnej za okres dziesięciu miesięcy tego roku wynika, że do Chin zaimportowano 2,26 mln ton wołowiny o wartości 11,8 mld dolarów. W ujęciu procentowym rok do roku dla wolumenu jest to wzrost o 2,9 proc., a dla wartości spadek o 19,3 proc. Niższa wartość transakcji wynika z postępującej stabilizacji kosztowej na globalnym rynku – stwierdził ekspert.

Choiński zapewnił, że jest „wiele sygnałów o dużym zainteresowaniu naszym mięsem”. Zwrócił uwagę, że przed faktycznym otwarciem rynku chińskiego przeprowadzone zostały szkolenia na temat procedur eksportowych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspólnie z radcą Magdaleną Czechońską oraz szkolenie o chińskim rynku wołowym, które zostało przygotowane i przeprowadzone przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Nowy adres dla producentów wołowiny

To ważna informacja dla producentów wołowiny, którzy chcą się zarejestrować w chińskim systemie i sprzedawać mięso w Chinach. Ambasada uruchomiła nowy adres, wszelkie problemy z rejestracją należy zgłaszać tutaj: [email protected].

- Rejestracja jest sprawą pilną. Bez niej nie wejdziemy na rynek - podkreśla Jacek Kumoch, ambasador RP w Chinach.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Polska wołowina w Chinach. Ekspert prognozuje, że eksport mięsa napędzi rozwój polskiego rolnictwa. Nowy adres rejestracji - Strefa Agro

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski