- Tak duża liczba wpisów i trzecie miejsce wśród wszystkich polskich regionów, które zgłaszają produkty na Listę, bardzo mnie cieszy – mówi Artur Walasek, wicemarszałek województwa lubelskiego. – Osiągnięcia te pokazują, że wielu z nas zdaje sobie dziś doskonale sprawę, jak ważna i przy okazji opłacalna jest pielęgnacja kulinarnego dziedzictwa „małych ojczyzn”. Dzięki dużemu zaangażowaniu społeczności lokalnych możemy też dziś włączyć tradycyjne smakołyki do szerokiej, w tym turystycznej promocji całego województwa. Zachęcam mieszkańców regionu do dalszej aktywności i przesyłania kolejnych propozycji do wpisu.
Jak to zrobić? Informacje są dostępne na stronie www.lubelskie.pl w zakładce „Rolnictwo i obszary wiejskie - Produkty tradycyjne”.
Biorąc pod uwagę tylko lubelskie wpisy, na ministerialnej Liście najwięcej miejsca zajmują obecnie wyroby piekarnicze i cukiernicze (jest ich 38), a także gotowe dania i potrawy (31). Mamy też sporo napojów (27) oraz produktów mięsnych (22). Oprócz tego nasz region promują miody, oleje i tłuszcze, produkty z ryb i mleka. Najnowszymi specjałami zarejestrowanymi przez ministra są: pochodząca z okolic Lublina baba (babka) drożdżowa z jabłkami, rozpowszechniony w gminie Krzczonów żur żukowski oraz wypieki ze Starej Wsi koło Bychawy – bułka wiejska i chleb starowiejski.
(ago)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?