Na spotkanie przybyło ponad stu producentów żywności, zarówno osób indywidualnych, jak i dużych firm, spółdzielni oraz restauracji ze wszystkich zakątków województwa lubelskiego.
- Najwięcej problemów stwarzają naszym wytwórcom interpretacje przepisów dotyczących założenia własnej działalności gospodarczej czy wymogów sanitarnych przy produkcji i przetwórstwie żywności - mówi Elżbieta Wójcik, prezeska lubelskiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. - To seminarium ma pomóc przede wszystkim małym producentom w identyfikacji ich problemów oraz wskazaniu właściwych instytucji, które zajmują się, w aspekcie prawnym, konkretnymi elementami prowadzonej przez nich działalności.
Udział w spotkaniu był doskonałą okazją do zapoznania się z całokształtem problematyki związanej z produkcją tradycyjnej żywności oraz dostarczył jego uczestnikom kompendium wiedzy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania w gąszczu przepisów prawnych.
- Produkty żywnościowe wprowadzane na rynek muszą być oznakowane w sposób jasny i czytelny dla konsumenta. Konsument ma bowiem prawo do informacji, co kupuje, z czego produkt się składa, jaką ma minimalną datę trwałości, jak ten wyrób przechowywać i skąd produkt pochodzi. Klient musi mieć możliwość świadomego wyboru, natomiast zadaniem naszej instytucji jest kontrola składu fizyko-chemicznego wyrobu oraz właściwego oznakowania na etykiecie - podkreślił Marian Jaworski, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej i Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?