Prosto i ze smakiem. Pomysły na, nie tylko, sylwestrowy bufet

Dorota KrupińskaZaktualizowano 
Stawiamy na przekąski smaczne i lekkostrawne
Tradycyjna sałatka jarzynowa na sylwestra? Czemu nie, ale może warto pokusić się o bardziej niecodzienne menu.

Nasze kulinarne upodobania zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Podróżujemy, poznajemy kuchnie wielu krajów, mamy możliwość kupna produktów żywnościowych z różnych stron świata. Eksperymentujemy, łącząc różne smaki i przyprawy. I choć są tacy, którzy tęsknią za tymbalikami, faktem stało się zamiłowanie Polaków do dań oryginalnych. Przyjęcie sylwestrowe to doskonała okazja, by je przyrządzić.

Jarzynowa z pomysłem

Miłośnicy klasyki mogą przygotować słynną sałatkę jarzynową z majonezem. - Jest wciąż popularna, ale proponuję poeksperymentować - mówi Gałecki. - Pokroić grubiej warzywa, będą inaczej smakować, dać mniej majonezu, skropić octem winnym i ułożyć ją np. na liściach cykorii albo na tostach czy pieczywie typu vasa - tłumaczy. Kolorowe kanapki, jajka w majonezie i śledzie wciąż pojawiają się na sylwestrowym przyjęciu. - To klasyka, to jedliśmy kiedyś. Warto poeksperymentować. Proponuję zamiast kanapek przygotować sałatki z antrykotem wołowym, z serkiem halloumi i łososiem w sosie malinowym - poleca Jakub Piątkowski, szef kuchni restauracji 2 PiER.

Sylwester to okazja, by podać nasze dania regionalne. Zamiast barszczu np. zupę cebulową z Goraja na Roztoczu, a zamiast forszmaku piróg biłgorajski. - Na liście produktów regionalnych Lubelszczyzny jest ponad 100 dań. Jest w czym wybierać. Warto gości zaskoczyć pierogami z kaszą gryczaną, białym serem i miętą albo pierogami z bobem - mówi Piątkowski.

Złapać, zjeść i bawić się

Przekąski, przystawki i dania gorące to niezmienne sylwestrowe menu od wielu lat. Potrawy powinny być nie tylko smacznie i ładnie podane, ale dość lekkostrawne. - I proste w wykonaniu. Takie, które nie wymagają od nas długich i żmudnych przygotowań. W sumie to jest impreza w domu, nie zawsze mamy czas - mówi Paweł Gałecki, kucharz lubelskiej restauracji Piano. - Świetnie sprawdzi się gotowe ciasto francuskie. Kładziemy na nie farsz wedle upodobania, zawijamy, pieczemy i kroimy na drobne kawałki, do tego sos czosnkowy. Popularne są też inne zawijańce z wykorzystaniem placków tortilli. - Wystarczy posmarować płaty farszem, np. mięsnym i warzywnym, zrobić szybki dressing i gotowe smaczne danie - mówi.

Popularne są szybkie potrawy typu „coś na ząb”, czyli finger food, które konsumujemy bez użycia sztućców. To małe poręczne przekąski, które możemy „złapać w rękę”, zjeść i bawić się dalej. Kucharze proponują krakersy z pastami, płaty szynki serano z suszonymi pomidorami, grzanki z szynką chorizo z pomarańczą czy tradycyjne koreczki. - Można przyrządzić je na dziesiątki sposobów, np. pieczarka marynowana, ogórek konserwowy, papryka, kawałeczek sera, oliwki i danie gotowe - mówi Jakub Piątkowski, szef kuchni 2 PIER.

Sylwester to doskonała okazja, by nawet mięsożerca spróbował dań wegańskich. - Tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja - mówi Maja z restauracji wegańskiej Fresh Kitchen. - Mamy tak olbrzymi wybór składników, mogą powstać z nich cudeńka kulinarne - zaznacza. Na stole mogą pojawić się wegańskie spring rollsy, kąski kalafiora w panierce z płatków kukurydzianych, muffiny marchewkowe czy canelloni z cukinii, czyli zawinięty w rulon plaster z cukinii wypełniony farszem ze szpinakiem i przyprawami i zblendowanymi nasionami słonecznika.

Na następnej stronie prezentujemy kilka propozycji dla weganina, wegetarianina i mięsożercy -->

Sałatka wegańska

Składniki:

mix sałat

gruszka grillowana

żurawina suszona

ser wegański deserowy

garść orzechów włoskich

Wykonanie: Łączymy składniki i polewamy podstawowym sosem winegret.

Spring rollsy

Składniki:

Kilka arkuszy papieru ryżowego, rzodkiewka, 2 marchewki, garść kiełków, awokado, tempeh

Wykonanie: Papier ryżowy namaczamy kilkanaście sekund w gorącej wodzie. Następnie kładziemy pokrojone warzywa, rzodkiewkę w plastry, marchewkę w cienkie słupki, dodajemy kiełki, plaster awokado i plaster podsmażonego tempehu. Następnie zawijamy jak gołąbki. Nie smażymy. Do tego sos orzechowy na bazie masła orzechowego.

Szybka tortilla

Składniki:

kilka placków tortilli

serek topiony, sałata

kilka plastrów szynki lub salami, kilka ogórków konserwowych

Dressing:

pół słoika majonezu

kilka łyżek keczupu

kilka, według uznania, kropli tabasco

sok z jednej pomarańczy

Wykonanie: Placki tortilli smarujemy serkiem topionym, kładziemy na to sałatę, plastry szynki albo salami, pokrojone ogórki, kukurydzę i zawijamy ciasno. Przecinamy na kilka części. Można spiąć wykałaczką. Polewamy dressingiem.

Sałatka z grillowanym łososiem i sosem malinowym

Składniki: 15 dag łososia grillowanego albo upieczonego w piekarniku, kostka sera feta, świeża cukinia drobno pokrojona, 10 sztuk oliwek, kilka pomidorków koktajlowych

Sos malinowy: 20 dag malin (mogą być mrożone), 100 ml czerwonego wina, ewentualnie odrobina cukru

Wykonanie: Składniki sałatki łączymy. Maliny podgrzewamy w rondelku z winem, zagotowujemy, alkohol musi odparować. Przecieramy przez sito i blendujemy. W razie potrzeby można dodać cukru.

Carpaccio z kaczki w towarzystwie lodów o smaku leśnym z serem bursztyn oraz marynowanymi cebulkami i ziarenkami gryki

Składniki: filet z kaczki 2 sztuki, chrzan tarty 1 łyżka, żurawina 2 łyżki, sól, pieprz, czosnek

Wykonanie: Pierś z kaczki natrzeć wyżej wymienionymi składnikami i odstawić do lodówki pod przykryciem na sześć godzin. Zamarynowane filety kładziemy jeden na drugim tak, aby mięso się łączyło, a skórka była na dole i górze, następnie okręcamy nasze mięso na carpaccio w folię spożywczą, ściskamy i wkładamy do zamrażarki na około 12 godzin. Mięso kroimy nożem lub krajalnicą na cienkie plasterki. Carpaccio podajemy z serem bursztyn, ziarenkami gryki, marynowanymi cebulkami oraz lodami o smaku owoców leśnych.

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Materiał oryginalny: Prosto i ze smakiem. Pomysły na, nie tylko, sylwestrowy bufet - Kurier Lubelski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3