Prosto i ze smakiem. Pomysły na, nie tylko, sylwestrowy...

    Prosto i ze smakiem. Pomysły na, nie tylko, sylwestrowy bufet

    Dorota Krupińska

    Kurier Lubelski

    Aktualizacja:

    Kurier Lubelski

    Tradycyjna sałatka jarzynowa na sylwestra? Czemu nie, ale może warto pokusić się o bardziej niecodzienne menu.
    Stawiamy na przekąski smaczne i lekkostrawne

    Stawiamy na przekąski smaczne i lekkostrawne ©123rf

    Nasze kulinarne upodobania zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Podróżujemy, poznajemy kuchnie wielu krajów, mamy możliwość kupna produktów żywnościowych z różnych stron świata. Eksperymentujemy, łącząc różne smaki i przyprawy. I choć są tacy, którzy tęsknią za tymbalikami, faktem stało się zamiłowanie Polaków do dań oryginalnych. Przyjęcie sylwestrowe to doskonała okazja, by je przyrządzić.

    Jarzynowa z pomysłem


    Miłośnicy klasyki mogą przygotować słynną sałatkę jarzynową z majonezem. - Jest wciąż popularna, ale proponuję poeksperymentować - mówi Gałecki. - Pokroić grubiej warzywa, będą inaczej smakować, dać mniej majonezu, skropić octem winnym i ułożyć ją np.
    na liściach cykorii albo na tostach czy pieczywie typu vasa - tłumaczy. Kolorowe kanapki, jajka w majonezie i śledzie wciąż pojawiają się na sylwestrowym przyjęciu. - To klasyka, to jedliśmy kiedyś. Warto poeksperymentować. Proponuję zamiast kanapek przygotować sałatki z antrykotem wołowym, z serkiem halloumi i łososiem w sosie malinowym - poleca Jakub Piątkowski, szef kuchni restauracji 2 PiER.

    Sylwester to okazja, by podać nasze dania regionalne. Zamiast barszczu np. zupę cebulową z Goraja na Roztoczu, a zamiast forszmaku piróg biłgorajski. - Na liście produktów regionalnych Lubelszczyzny jest ponad 100 dań. Jest w czym wybierać. Warto gości zaskoczyć pierogami z kaszą gryczaną, białym serem i miętą albo pierogami z bobem - mówi Piątkowski.

    Złapać, zjeść i bawić się


    Przekąski, przystawki i dania gorące to niezmienne sylwestrowe menu od wielu lat. Potrawy powinny być nie tylko smacznie i ładnie podane, ale dość lekkostrawne. - I proste w wykonaniu. Takie, które nie wymagają od nas długich i żmudnych przygotowań. W sumie to jest impreza w domu, nie zawsze mamy czas - mówi Paweł Gałecki, kucharz lubelskiej restauracji Piano. - Świetnie sprawdzi się gotowe ciasto francuskie. Kładziemy na nie farsz wedle upodobania, zawijamy, pieczemy i kroimy na drobne kawałki, do tego sos czosnkowy. Popularne są też inne zawijańce z wykorzystaniem placków tortilli. - Wystarczy posmarować płaty farszem, np. mięsnym i warzywnym, zrobić szybki dressing i gotowe smaczne danie - mówi.

    Popularne są szybkie potrawy typu „coś na ząb”, czyli finger food, które konsumujemy bez użycia sztućców. To małe poręczne przekąski, które możemy „złapać w rękę”, zjeść i bawić się dalej. Kucharze proponują krakersy z pastami, płaty szynki serano z suszonymi pomidorami, grzanki z szynką chorizo z pomarańczą czy tradycyjne koreczki. - Można przyrządzić je na dziesiątki sposobów, np. pieczarka marynowana, ogórek konserwowy, papryka, kawałeczek sera, oliwki i danie gotowe - mówi Jakub Piątkowski, szef kuchni 2 PIER.

    Sylwester to doskonała okazja, by nawet mięsożerca spróbował dań wegańskich. - Tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja - mówi Maja z restauracji wegańskiej Fresh Kitchen. - Mamy tak olbrzymi wybór składników, mogą powstać z nich cudeńka kulinarne - zaznacza. Na stole mogą pojawić się wegańskie spring rollsy, kąski kalafiora w panierce z płatków kukurydzianych, muffiny marchewkowe czy canelloni z cukinii, czyli zawinięty w rulon plaster z cukinii wypełniony farszem ze szpinakiem i przyprawami i zblendowanymi nasionami słonecznika.

    Na następnej stronie prezentujemy kilka propozycji dla weganina, wegetarianina i mięsożercy -->
    1 »

    Czytaj treści premium w Kurierze Lubelskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    O tym się mówi

    Wideo