Nad olejem rzepakowym pracowali do tej pory w warunkach laboratoryjnych naukowcy z z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. O jego wyjątkowości świadczyć będą wysokie walory zdrowotne, które ma zapewniać ekologiczna uprawa rzepaku oraz specjalne warunki produkcji.
Silos w którym będą przechowywane ziarna rzepaku będzie chłodzony i wypełniony azotem. Olej tłoczony będzie na zimno, bez dostępu tlenu i światła. Dzięki takiej formie produkcji, w oleju zostaną zachowane cenne dla zdrowia związki - karotenoidy, tokoferole, sterole, które są bardzo wrażliwe na światło i tlen. Związki te nazywa się wymiataczami wolnych rodników, pomagają ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory, choroba Parkinsona, choroba serca.
Olej, bogaty w antyutleniacze, przeznaczony będzie głównie do sałatek. Gotowy produkt ma być pakowany w małe jednorazowe pojemniczki przeznaczone do otwarcia tuż przed dodaniem do potraw. Jednorazowe opakowania też będą wypełnione azotem.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?