Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszny świąteczny tort makowy z pomarańczą. Koniecznie wypróbuj

Materiał sponsorowany
Łukasz Kaczanowski
Znana i ceniona lubelska Cukiernia Vanilla, podzieliła się z naszymi Czytelnikami/Czytelniczkami przepisem na pyszny świąteczny tort makowy z pomarańczą.

Cukiernia ta oprócz makowego tortu z pomarańczami poleca też inne świąteczne wypieki: strucle i babeczki makowe, pierniki, ciasto stuletnie (przygotowane wg starej receptury, bez mąki; na bazie orzechów, z odrobiną alkoholu), miodownik, różnego rodzaju serniki. I firmowe kruche ciasteczka, również w wersji świątecznej.

Zamówienia na wypieki Vanilli można składać do 15 grudnia na Krakowskim Przedmieściu 12 (tel. 81 532 39 15), Koncertowej 4D (tel. 570 103 305).

Zachęcamy do zrobienie tego wyśmienitego tortu.

Składniki:

BLATY MAKOWE
1 i 1/2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 6 jaj, 1 łyżka miodu, 4 łyżki bułki tartej, 50 g orzechów włoskich, olejek migdałowy
PRZEŁOŻENIE
3 pomarańcze, 1 galaretka pomarańczowa, 500 ml śmietanki 36% (zimna), 250 g mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 1 op. cukru wanilinowego, opcjonalnie - 2 szt. śmietan-fix, cream stabilizer
POLEWA
100 g czekolady deserowej, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka masła

Przygotowanie: BLATY MAKOWE
• Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 20 minut. Dokładnie odcedzić na sitku, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą, rozdrobnione orzechy, olejek migdałowy i wymieszać.
• Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.

PRZEŁOŻENIE
• Pomarańcze obrać usuwając białe części pod skórką i błonki pokrywające cząstki pomarańczy (bezpośrednio nad większym garnkiem, zbierając do niego sok z pomarańczy). Cząstki pomarańczy podzielić na mniejsze kawałki. Gotować przez kilka minut, co chwilę mieszając, aż na koniec pozostanie tylko kilka łyżek soku. Wówczas odstawić z ognia, wsypać galaretkę w proszku i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia. Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać stabilizator śmietany, jeśli go używamy.
• Pierwszy blat makowy położyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, następnie pomarańcze znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, wierzch i boki pokryć kremem. Wstawić do lodówki.
• Polać polewą czekoladową (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem). Udekorować gwiazdkami z marcepanu i świeżą pomarańczą. Przechowywać w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski