Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Bierhalle powstanie w Lublinie. Złocisty trunek popłynie wiosną (ZDJĘCIA)

Piotr Nowak
Piotr Nowak
W Śródmieściu powstaje restauracja z piwem warzonym na miejscu
W Śródmieściu powstaje restauracja z piwem warzonym na miejscu Bierhalle
Gratka dla fanów złocistego trunku w Lublinie. W centrum miasta powstanie restauracja serwująca piwa własnej produkcji.

- Będziemy tam ważyć 6 gatunków piwa, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji - zapowiada Jerzy Becz, prezes spółki QLT Restaurant&Bar, właściciel Bierhalle. Nie zabraknie takich gatunków jak pszeniczne, pils, marcowe, alt, dunkel, koźlak oraz produktów sezonowych.

- Na trzech poziomach będzie ponad 800 m kw powierzchni. W piwnicy stanie 12 zbiorników leżakowych na piwo po 2000 litrów każdy i 4 zbiorniki fermentacyjne. Będą częściowo widoczne, bo na parterze zaplanowana jest szklana podłoga – tłumaczy Jerzy Becz.

Podobne lokale znajdują się w Warszawie, Łodzi, Katowicach i Wrocławiu. Oferują nie tylko napoje, ale też typowo piwne przysmaki jak golonka i żeberka.

W tej chwili w budynku na skrzyżowaniu ul. Narutowicza z Wróblewskiego trwa budowa. Urządzenia do warzenia przyjadą z Monachium w lutym. Otwarcie restauracji Bierhalle właściciel planuje na wiosnę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski