Rosół, przepis na bulion z mięsem oraz wegetariański. Wzmacnia odporność. Sprawdź kalorie i właściwości odżywcze rosołu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rosół wzmacnia odporność. Jest pyszny, sycący i bardzo zdrowy. Sprawdź nasze porady, jak go przygotować. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami.
Rosół wzmacnia odporność. Jest pyszny, sycący i bardzo zdrowy. Sprawdź nasze porady, jak go przygotować. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami. Ipsilon / AKPA
Udostępnij:
Dobroczynne działanie tradycyjnego, domowego rosołu znane jest od lat. Gdy pojawiał się katar, grypa czy przeziębienie, nasze mamy i babcie podawały go choremu na wzmocnienie. Z tą mądrością nie ma co polemizować! Co ważne, ciepły bulion rozgrzewa, a z dodatkiem warzyw, mięsa i makaronu– może stanowić pyszny, sycący posiłek tak nam potrzebny, szczególnie jesienią i zimą. Sprawdź nasz przepis na domowy rosół na mięsie i kościach oraz wege. Piszemy też, ile taki wywar ma kalorii i jakie właściwości odżywcze.

Spis treści

Właściwości odżywcze rosołu – zdrowie i tradycja

Jesienią i zimą wracając do domu często mamy ochotę na ciepły posiłek, który rozgrzeje nas po deszczowym czy pochmurnym dniu. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzi się kubek aromatycznego bulionu lub pełny talerz rosołu z makaronem, warzywami i kawałkami mięsa. Taka zupa nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa.

Warto wiedzieć, że:

  • Znany i ceniony od lat rosół dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów takich, jak: witamina B2, witamina B12, potas, selen, cynk, miedź, wapń i fosfor. Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm i wzmacnia stawy.
  • Bulion można przygotować na mięsie, rybie lub na samych warzywach.
  • Bulion na mięsie i kościach, czyli tradycyjny rosół, wspiera organizm przy infekcjach i wspomaga prawidłową funkcję układu odpornościowego. Dostarcza nam także sporo wapnia i żelaza.
  • Bulion rybny to natomiast skarbnica kolagenu, który wpływa korzystnie na naszą skórę i cerę.
  • Rosół może być także pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit (np. przy zespole nieszczelnego jelita) oraz przy słabych kościach i stawach.
  • Im dłużej gotujemy rosół, szczególnie na dużej liczbie kości szpikowych i mięsie, tym jest zdrowszy.

Ile tradycyjny rosół ma kalorii?

To, że rosół jest pożywny i zdrowy, to oczywiste. Wiele osób zainteresuje też z pewnością fakt, ile taki wywar ma kalorii. Według amerykańskiej Food Data Central, wartość odżywcza 100 g domowego rosołu drobiowego to 36 kcal.

Przepis na bulion z warzyw. Pyszna zupa wege

Włoszczyzna, czyli warzywa, jakie dodajemy do rosołu, to marchewka, pietruszka, seler, por i cebula.
Włoszczyzna, czyli warzywa, jakie dodajemy do rosołu, to marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. pixabay

Bulion z warzyw przygotowujemy z tzw. włoszczyzny. W sklepach możemy kupić gotowe, zebrane w jedną porcję zestawy lub skompletować włoszczyznę samodzielnie.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1/3 selera
  • 2 pietruszki
  • duża cebula
  • por
  • natka pietruszki
  • liść kapusty włoskiej

Przygotowanie
Warzywa należy umyć i obrać. W dużym garnku wlewamy ok. 2 l wody i wkładamy obrane warzywa. Warto dodać także łyżkę oliwy, oleju rzepakowego lub kokosowego. Dodatek roślinnego tłuszczu sprawi, że witaminy z warzyw będą lepiej przyswajalne.

Piękny kolor bulionu uzyskamy dzięki opaleniu cebuli, tzn. obraną kładziemy na patelni lub bezpośrednio na kuchence gazowej i trzymamy tak długo, aż się nieco przypali.

Dla smaku warto dodać jeszcze pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy.

Bulion gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pyszny smak uzyskamy dodając do bulionu pod koniec gotowania ząbek czosnku.

Przepis na rosół z mięsa i kości. Jak zrobić idealny wywar?

Przygotowanie bulionu jest bardzo proste, jednak zajmuje sporo czasu. Rosół z kurczaka gotujemy co najmniej godzinę, a z wołowiny nawet 2 godziny.
Przygotowanie bulionu jest bardzo proste, jednak zajmuje sporo czasu. Rosół z kurczaka gotujemy co najmniej godzinę, a z wołowiny nawet 2 godziny.

Składniki:

By przygotować bulion na mięsie, potrzebujemy:

  • porcja mięsa: kurczak, kaczka, wołowina, cielęcina, królik, indyk
  • włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i natka pietruszki)
  • pieprz, sól.

Przygotowanie
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na części i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli pod przykryciem.

Bardzo ważne jest szumowanie rosołu, tzn. za pomocą łyżki cedzakowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.

Warzywa myjemy i dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nasza porada: najsmaczniejszy rosół uzyskamy, jak połączymy kilka rodzajów mięsa, np. drób i cielęcinę czy drób i wołowinę.

Bulion jako baza dla potraw. Co możesz dodać do wywaru?

Bulion, zarówno warzywny, jak i mięsny, stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki mięsa, ryby, do tego makaron, pierożki czy klopsiki, a uzyskamy pyszne, ciepłe danie, które nas pożywi i wzmocni.

Do bulionu możesz dodać:

  • pierożki z mięsem,
  • pulpeciki drobiowe,
  • kawałki tofu,
  • grzanki z serem,
  • ulubione warzywa,
  • grzyby,
  • papryczkę chili,
  • jajko,
  • lane kluski,
  • kaszę.

Nasza porada: warto przygotować większą porcję bulionu i część zamrozić w odpowiednich pojemnikach. Gdy chcemy zjeść ciepłą zupę, wystarczy rosół rozmrozić i podgrzać.

Sprawdź polecane przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Materiał oryginalny: Rosół, przepis na bulion z mięsem oraz wegetariański. Wzmacnia odporność. Sprawdź kalorie i właściwości odżywcze rosołu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie