W skrócie
Agrest najczęściej możesz spotkać na działkach, w przydomowych ogródkach i mniejszych bazarkach. Jest to nieco zapomniany owoc kojarzący się z babciną kuchnią. Zachęcam, aby wciąż odkrywać go na nowo. Jest nie tylko smaczny, ale bogaty w witaminy. Ponadto ma piękny zielony lub różowy kolor, który nadaje ciastom atrakcyjny wygląd. Zachęcam cię do zrobienia szybkiego ciasta ucieranego z agrestem. Poznaj przepis na szybkie ciasto z agrestem na oleju.
![Widok z góry na ciasto ucierane z agrestem posypane cukrem pudrem](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/ef/15/667a8e8e54c33_p.jpg?1719307959)
Szybkie ciasto z agrestem – przepis na letnie podwieczorek
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 3 g sody oczyszczonej
- 200 g agrestu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 120 ml mleka,
- szczypta soli,
- do dekoracji: cukier puder.
Czytaj także: Kwaskowaty kompot z czerwonej porzeczki do obiadu. Sprawdź przepis na orzeźwiający napój
Jak zrobić szybkie ciasto z agrestem?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- W dużej misce lub w metalowej misie robota kuchennego ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Następnie wlej olej rzepakowy, mleko, ocet jabłkowy i ekstrakt z wanilii.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz suche składniki.
- Przesiej mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli.
- Następnie powoli dosypuj suche składniki do mokrych, aż stworzą jednolitą konsystencję.
- Agrest umyj, osusz i wsyp je równomiernie do ciasta.
- Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.
- Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta jest sucha.
- Po upieczeniu szybkie ciasto z agrestem odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Dzięki użyciu octu jabłkowego i oleju ciasto pozostaje wyjątkowo puszyste. Możesz zrobić je do herbaty w mniej niż godzinę, nawet gdy sąsiadka zaskoczy cię swoją wizytą. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?