MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z soczystych brzoskwiń zrób apetyczny dżem. Będzie go chwalić cała rodzina. Aż trudno mu się oprzeć

Anna Daniluk
Domowy dżem z brzoskwiń zrobisz tylko z 3 składników.
Domowy dżem z brzoskwiń zrobisz tylko z 3 składników. 123rf.com/alisafarov/zdjęcie ilustracyjne
Domowy dżem z brzoskwiń to nie tylko pyszny dodatek do naleśników czy ciast. To także świetny sposób na przywołanie letnich smaków zimą. Prostota przygotowania i możliwość dostosowania poziomu słodkości przekona nawet początkujących domowych kucharzy. Poznaj przepis na tradycyjny dżem z brzoskwiń na zimę.

W skrócie:

Pyszny dżem z brzoskwiń smakuje o niebo lepiej niż ten dostępny w sklepach spożywczych. Nawet krótki skład na etykiecie nie da tyle satysfakcji, co własnoręcznie zrobione przetwory. Co więcej, będziesz mieć pewność, że nie używasz zbędnych konserwantów ani sztucznych barwników. Zrobisz go z łatwo dostępnych składników. Jedyna trudność, to czuwanie podczas gotowania, aby nie przypalić owoców. Domowy dżem z brzoskwiń będzie też tanim sposobem na przerobienie nadmiaru owoców w sezonie, gdy ich cena jest najkorzystniejsza.

Dżem z brzoskwiń – prosty przepis na zimę

Liczba porcji: na 4 słoiki.

Czas przygotowania: 90 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych brzoskwiń,

  • 800 g cukru,

  • sok z 1 cytryny.

Jak zrobić dżem z brzoskwiń?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj brzoskwinie.

  2. Natnij, sparz we wrzątku i obierz ze skórki.

  3. Wyjmij pestki i pokrój brzoskwinię na mniejsze kawałki.

  4. Brzoskwinie umieść w garnku z grubym dnem, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty ze świeżej cytryny.

  5. To będzie przyjemny kontrast smakowy oraz pozwoli zachować intensywny kolor owoców.

  6. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 45-60 minut.

  7. Brzoskwinie ustaw na średniej mocy palnika i gotuj przez około 30 minut.

  8. Dżem z brzoskwiń powinien w tym czasie wyraźnie zgęstnieć, a owoce powinny stworzyć jednorodną masę.

  9. Nabierz łyżeczką dżemu i włóż do lodówki na 5 minut. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, to jest gotowy.

  10. Przygotowany dżem z brzoskwiń włóż do wyparzonych i osuszonych słoików, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem.

  11. Odstaw do go całkowitego wystudzenia.

  12. Wystudzone słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w ciemnym i suchym miejscu np.: w spiżarni.

Tak przygotowany dżem z brzoskwiń możesz podać do naleśników lub przełożyć nim tort czekoladowy. Do gotujących się owoców możesz też dodać ulubione przyprawy np.: ziarenka z laski wanilii, cynamon lub kardamon. W każdej z tych wersji będzie dodatkiem obłędnym w smaku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski