W skrócie:
Pyszny dżem z brzoskwiń smakuje o niebo lepiej niż ten dostępny w sklepach spożywczych. Nawet krótki skład na etykiecie nie da tyle satysfakcji, co własnoręcznie zrobione przetwory. Co więcej, będziesz mieć pewność, że nie używasz zbędnych konserwantów ani sztucznych barwników. Zrobisz go z łatwo dostępnych składników. Jedyna trudność, to czuwanie podczas gotowania, aby nie przypalić owoców. Domowy dżem z brzoskwiń będzie też tanim sposobem na przerobienie nadmiaru owoców w sezonie, gdy ich cena jest najkorzystniejsza.
Dżem z brzoskwiń – prosty przepis na zimę
Liczba porcji: na 4 słoiki.
Czas przygotowania: 90 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 kg dojrzałych brzoskwiń,
800 g cukru,
sok z 1 cytryny.
Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Sposób przygotowania:
Najpierw dokładnie umyj brzoskwinie.
Natnij, sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
Wyjmij pestki i pokrój brzoskwinię na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie umieść w garnku z grubym dnem, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty ze świeżej cytryny.
To będzie przyjemny kontrast smakowy oraz pozwoli zachować intensywny kolor owoców.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na 45-60 minut.
Brzoskwinie ustaw na średniej mocy palnika i gotuj przez około 30 minut.
Dżem z brzoskwiń powinien w tym czasie wyraźnie zgęstnieć, a owoce powinny stworzyć jednorodną masę.
Nabierz łyżeczką dżemu i włóż do lodówki na 5 minut. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, to jest gotowy.
Przygotowany dżem z brzoskwiń włóż do wyparzonych i osuszonych słoików, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem.
Odstaw do go całkowitego wystudzenia.
Wystudzone słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w ciemnym i suchym miejscu np.: w spiżarni.
Tak przygotowany dżem z brzoskwiń możesz podać do naleśników lub przełożyć nim tort czekoladowy. Do gotujących się owoców możesz też dodać ulubione przyprawy np.: ziarenka z laski wanilii, cynamon lub kardamon. W każdej z tych wersji będzie dodatkiem obłędnym w smaku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!