Schronisko Bukowina. Restauracja z polską kuchnią inną niż wszystkie

Redakcja
Restauracja Schronisko Bukowina położona jest przy głównej drodze w malowniczej Bukowinie Tatrzańskiej. Obok dużego parkingu jest sklep z regionalnymi produktami, gdzie można kupić m.in. świeże wędliny, sery, przetwory i włoskie specjały.
Restauracja Schronisko Bukowina położona jest przy głównej drodze w malowniczej Bukowinie Tatrzańskiej. Obok dużego parkingu jest sklep z regionalnymi produktami, gdzie można kupić m.in. świeże wędliny, sery, przetwory i włoskie specjały.
Udostępnij:
Kuchnia polska, ale w nowoczesnym wydaniu. W restauracji Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej, w samym sercu polskich gór, nie zjecie „placków” zbójnickich ociekających tłuszczem, ani „korytka mięs”, a tym bardziej… popularnego schabowego. Skosztujecie za to dań, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje na świecie: chrupiących pierogów z jagnięciną, tortellini nadziewanych bryndzą, żeberek wołowych w sosie BBQ z puree z kiszonej kapusty, czy w końcu kremu z pieczonych pomidorów z jogurtem i pesto pietruszkowym. Jest gustownie, smacznie i ładnie. Te dania cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko.

Filozofia szefostwa Schroniska Bukowina jest prosta. Potrawy mają być „po polsku”, ale w nowoczesnym wydaniu. Zrobione z najwyższej jakości lokalnych składników, z finezją, gustem i przede wszystkim - smakiem. Takim, który zostaje w pamięci na długo.

Schronisko Bukowina. Restauracja z widokiem na Tatry

Już sam budynek Schroniska Bukowina zwraca uwagę. Położony przy głównej drodze w malowniczej Bukowinie Tatrzańskiej, kusi od samego wejścia. Obok dużego parkingu jest sklep z regionalnymi produktami, gdzie można kupić m.in. świeże wędliny, sery, przetwory i włoskie specjały. Produkty dostępne są również w sklepie internetowym: KLIK

Obok dużego parkingu restauracji Schronisko Bukowina jest sklep z regionalnymi produktami, gdzie można kupić m.in. świeże wędliny, sery, przetwory i
Obok dużego parkingu restauracji Schronisko Bukowina jest sklep z regionalnymi produktami, gdzie można kupić m.in. świeże wędliny, sery, przetwory i włoskie specjały.

Wnętrze Schroniska Bukowina to połączenie nowoczesnego designu z elementami góralskimi. Robi wrażenie. Jest ciepło i przytulnie. I ten krajobraz! Tatry widać jak na dłoni.
Ciekawym rozwiązaniem jest otwarta kuchnia. Można podpatrzeć, jak kucharze przygotowują na przykład łososia na łódkach nadziewanych bryndzą, jagnięcinę z pieca w sosie serowym z sałatką z marynowanych buraków i wiśni czy torcik bezowy z mascarpone, sosem z owoców i świeżymi owocami.

Wnętrze restauracji Schronisko Bukowina robi wrażenie!
Wnętrze restauracji Schronisko Bukowina robi wrażenie!

Skoro już jesteśmy przy potrawach, jakie serwuje się w Schronisku Bukowina, trzeba podkreślić jedno – takich specjałów jeszcze nie jedliście. To nie jest zwykła kuchnia, jakich pełno na Podhalu.
- Od początku stawialiśmy na jakość. Zasada, którą sobie założyliśmy i której się trzymamy jest prosta: liczba dań głównych w karcie nie ma prawa przekroczyć dziesięciu, a zup – trzech. Przez sześć lat prowadzenia restauracji to się udaje. Utrzymujemy małą kartę dań zapewniającą świeżość produktów. Jednocześnie jesteśmy w stanie szybko i sprawnie obsłużyć gości w restauracji, którzy długo nie czekają na dania – podkreśla Kamil Sakałus, dyrektor zarządzający Schroniskiem Bukowina.

O smak i wygląd potraw dba Hubert Fudalewicz, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem i głową pełną pomysłów. Stąd w karcie dania, które zaskakują zarówno smakiem, jak i wyglądem.

- Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Jednak „kuchnia polska”, którą robię niejako na nowo, nie jest przekombinowana. Podam prosty przykład. Polacy uwielbiają golonkę. Ja postanowiłem zaserwować ją nieco inaczej. Zamiast wielkiego kawałka – podać roladki z golonki z lodami musztardowymi i puree z kiszonej kapusty. Smak i wygląd dania zaskoczył gości, ale danie bardzo przypadło im do gustu – podkreśla szef kuchni.

O smak i wygląd potraw w restauracji Schronisko Bukowina  dba Hubert Fudalewicz.
O smak i wygląd potraw w restauracji Schronisko Bukowina dba Hubert Fudalewicz.

Warto więc zaglądać do specjalnej wkładki menu. W zależności od pory roku i dostępności świeżych produktów znajdują się tam propozycje dań nieoczywistych. Jak na przykład barszcz malinowy czy chłodnik z czereśni. Brzmi ciekawie?

Nie oznacza to jednak, że w menu brakuje potraw, które wszyscy kochamy. Jest i góralska kwaśnica i żurek, a także pstrąg i jagnięcina oraz tatar z polędwicy i burgery. Nie są to jednak dania zwyczajne, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni.
Ot, chociażby śledź. To nie jest zwykły kawałek ryby a la matjas. To prawdziwy, holenderski matjas podany z sałatką z marynowanych buraczków, wiśniami na occie winnym, szalotką i karmelem.

Prawdziwy, holenderski matjas. Palce lizać!
Prawdziwy, holenderski matjas. Palce lizać!

Albo kaczka. Przygotowywana jest techniką confit polegającej na bardzo długim (co najmniej 5 godzin) pieczeniu w niskiej temperaturze, co powoduje, że mięso staje się soczyste, miękkie i niezwykle aromatyczne. Podana z modrą kapustą, pieczonym jabłkiem i żurawiną karmelową nie ma sobie równych.

Pyszną kaczkę zjemy w Schronisku Bukowina.
Pyszną kaczkę zjemy w Schronisku Bukowina.

Tak samo jak beza! Latem podawana z owocami sezonowymi, a zimą z autorskim musem z mango i marakui.

Beza jest dumą restauracji Schroniska Bukowina.
Beza jest dumą restauracji Schroniska Bukowina.

- Gwarantuję, że nigdzie indziej nie zjecie podobnych potraw. To prawdziwa uczta dla podniebienia. W domu nigdy nie odtworzymy takich dań. Po to właśnie przychodzi się do naszej restauracji. Dlatego nie podajemy na przykład zwykłego schabowego, który króluje w polskim domach – podkreśla Hubert Fudalewicz.

Jeżeli więc będziecie na Podhalu, koniecznie wstąpcie na pyszne jedzenie do Schroniska Bukowina. Gwarantujemy, że będzie tam wracać. Nie tylko myślami.

Dla tych, którzy nie mogą dotrzeć do Bukowiny, restauracja uruchomiła sklep internetowy — wyślą Bukowinę i ich specjały do całej Polski i Europy - www.schroniskobukowina.pl
Mamy dla Was także zniżkę!

Mamy dla was zniżkę na zakupy w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.
Mamy dla was zniżkę na zakupy w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.

Materiał informacyjny. Powstał we współpracy ze Schroniskiem Bukowina.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Schronisko Bukowina. Restauracja z polską kuchnią inną niż wszystkie - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski