Czternaście gmin z woj. lubelskiego pochwaliło się nam swoim dorobkiem kulinarnym i zdradziło tajniki przepisów na regionalne potrawy. Są to dania przyrządzone z bogactw natury, w które obfituje Lubelszczyzna. - Region lubelski, wykorzystując swoje atuty - czyste środowisko i rolnicze tradycje, jest jednym z liderów krajowego rynku zdrowej żywności - zwraca uwagę Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego.
Czym mogą pochwalić się mieszkańcy naszych gmin?
- Smaki Lubelskiego to bardzo popularne w Lublinie cebularze, to pieczone do dziś w okolicach Biłgoraja, Janowa czy Kraśnika gryczaki, to także podawane w całym regionie pierogi lubelskie i wiejskie nadziewane farszem z twarogu i kaszy - wylicza Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego.
W naszej publikacji znajdą Państwo setki przepisów na tradycyjne dania np. krasnostawskie pierogi z koperkiem, „wójtowskie” placki ziemniaczane z gminy Serniki albo nadbużańskie ogórki kiszone. Oprócz tego książka odkrywa turystyczne oblicze Lubelszczyzny. Władze gmin podpowiadają, co warto zobaczyć na ich terenie. Na przykład okolice Żyrzyna słyną ze sztuki ludowej, głównie tkactwa i plecionkarstwa, a w Piaskach odbywa się festiwal flaków.
- Zapraszam do zatrzymania się tu choć na chwilę i rozsmakowania się w tradycyjnych potrawach, które z powodzeniem staramy się przywracać - mówi Krzysztof Iwaniuk, wójt gminy Terespol.
Kulinarna książka Kuriera powstała przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego. Można ją kupić za 29,90 zł w siedzibie naszej redakcji przy ul. Krakowskie Przedmieście 10 w Lublinie.
ZOBACZ TEŻ: Jakie wybrać garnki i patelnie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?