- 70 proc. serów sprzedajmy w Polsce, a 30 proc. za granicą. 10 proc. wysyłamy do Rosji, drugie 10 proc. na Ukrainę, a ostanie 10 proc. do pozostałych krajów m.in. do Grecji, Kanady, Włoch - wyliczał Grzegorz Kapusta, wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki w czasie konferencji prasowej poświęconej najnowszym inwestycjom firmy.
SM Ryki zainwestowała ostatnio w solownię i serownię. W ciągu najbliższych trzech lat chce zbudować też własną oczyszczalnię ścieków. Inwestycja będzie kosztowała w sumie 10 mln zł. Zakład ma też w planach wprowadzenie na rynek sera długo dojrzewającego.
Producenci sera ryckiego poszukują też nowych rynków zbytu, tym bardziej, że współpraca z Ukrainą, ze względu na trudną sytuację w tym kraju, uległa załamaniu. Spółdzielnia planuje nawiązanie współpracy m.in. z Chinami, państwami afrykańskimi i Gruzją.
W 2013 r. SM Ryki wyprodukowała 11 tys. ton sera i 7 tys. ton serwatki w proszku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?