W skrócie
Włoskie cantuccini to ciasteczka, które można piec niemal z takich składników, jakie ma się pod ręką. Świetnie smakują z posiekaną czekoladą lub wymieszane z jakościowymi groszkami z czekolady. Weronika Młyńczyk, aby do ciasta na cantuccini dodawać nie tylko migdały. Według niej sprawdzają się różnego rodzaju orzechy np.: pistacje. Znakomicie sprawdzają się takie orzechy laskowe, które są równie popularne we Włoszech.
Cantuccini – przepis na deser do schrupania
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 60 g migdałów,
- 2 jajka,
- 200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej,
- 100 g cukru,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Jak zrobić włoskie cantuccini?
Sposób przygotowania:
- Migdały grubo siekamy.
- Jajka roztrzepujemy widelcem.
- Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy łyżką, a następnie krótko zagniatamy – powstanie klejące ciasto.
- Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy w długi wałek.
- Gdyby ciasto kleiło się do rąk, możemy posypać je odrobiną mąki. Spłaszczamy od góry.
- Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
- Gorące ciasto kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
- Ciasteczka układamy płasko na blaszce i pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.
„Z miłości do jedzenia” – przepis na obiad i śniadanie
Weronika Młyńczyk z wykształcenia jest dietetyczką. Na co dzień nie pracuje w zawodzie, jednak stara się łączyć zdobytą wiedzę z gotowaniem smakowitych potraw. Efekty swoich dokonań kulinarnych prezentuje w mediach społecznościowych. Na Instagramie śledzi ją ponad 70 tysięcy użytkowników. Obserwatorów zachęca do zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. W książce „Z miłości do jedzenia” znalazły się przepisy na odżywcze śniadania i rozpustne ciasta na bazie jasnej mąki, cukru i masła. Autorka książki kieruje się zasadą, że deser powinien dostarczyć maksimum przyjemności jako „danie rekreacyjne”. Dlatego przepis na jajka po turecku z pomidorkami spotyka się z kremowym sernikiem pistacjowym na łamach jednej publikacji. Dodatkowo każdy przepis zilustrowany jest apetycznymi zdjęciami wykonanymi i wystylizowanymi przez Weronikę Młyńczyk.
Źródło:
- Przepis pochodzi z książki Weroniki Młyńczyk Z miłości do jedzenia. 80 przepisów na dania, które karmią ciało i zmysły, Wydawnictwo Publicat, 2024
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Obserwuj StronaKuchni.pl!
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?