Tłumy lublinian i przyjezdnych szturmowały w niedzielę od rana kasy i parkingi lubelskiego skansenu. Doroczne Święto Chleba gwarantowało nie tylko zakup i degustację najlepszych dzieł piekarzy, ale także wiele innych atrakcji i smakołyków.
Lubelski Cech Rzemiosł Spożywczych, główny organizator wydarzenia, zaprosił do Miasteczka Prowincjonalnego w skansenie, gdzie swe stoiska rozstawili kupcy i rzemieślnicy tworzący nie tylko chleb nasz powszedni. Byli zatem piekarze - cukiernicy, wytwórcy serów, koronek i haftów ludowych, orzeźwiających napojów z warzyw i owoców i wymyślnych słodkości.
Obok estrady przeznaczonej na występy artystyczne, stanęły stoiska warsztatów tematycznych, związanych z wypiekaniem chleba i lubelskich cebularzy. Ogłoszono konkursy w tym na najbardziej okazały kołacz lubelski i najlepszy tort lubelski, a piekarze specjaliści przybliżali tajniki rzemiosła według dawnych zasad. Na dzieci czekała rozległa makieta farmy, po której można było pojeździć sterowanymi radiem modelami maszyn rolniczych. Kolejka chętnych maluchów nie malała, podobnie jak tradycyjnie już niekończący się wąż chętnych do wejścia na teren festiwalu.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?