Yerba mate to suszone, zmielone liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. 8-metrowe drzewo rośnie w Ameryce Południowej, a konkretnie w Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju. W tych krajach yerba mate jest napojem narodowym. W dawnych wiekach znana była Indianom z plemienia Guarani, którzy pili ją by poprawić koncentrację i dodać sobie sił. Do Europy trafiła w XVII wieku dzięki Jezuitom, którzy eksportowali liście ostrokrzewu na stary kontynent. Przypomina naszą herbatę, ale ma dość specyficzny smak i więcej zdrowotnych właściwości. Pije się ją w specjalnych naczynkach mate. Wykonane są zazwyczaj z drewna, tykwy albo ceramiki.
Yerba mate – właściwości zdrowotne
Yerba mate jest obiektem badań uczonych, który dowiedli, że napar ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Susz zawiera wiele witamin, szczególnie A, B1, B2, C, E i minerałów takich jak potas, sód, krzem, wapń, mangan czy magnez. Napar jest źródłem kofeiny która usuwa zmęczenie, pobudza organizm i dodaje energii oraz kwasu chlorogenowego, występującego również w nasionach kakao i zielonej kawie. Kwas znany jest z właściwości obniżających poziom cukru we krwi. Yerba mate działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Po wypiciu naparu odczujemy sytość, dzięki czemu wspomaga odchudzanie, przemianę materii.Wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego i działa przeciwmiażdżycowo. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego cholesterolu. Wzmacnia także układ odpornościowy. Yerba działa także moczopędnie.
Yerba mate - właściwości w skrócie:
- wzmacniające
- przeciwmiażdżycowe
- przeciwcukrzycowe
- przeciwzapalne
- przeciwgrzybicze
- przeciwpasożytnicze
Yerba mate - przeciwwskazania
Yerba mate to używka i powinniśmy ją pić z umiarem. Niewskazana jest dla osób z chorobą wrzodową i dla kobiet w ciąży. Uważać powinni także alergicy, gdyż pył zawarty w suszu może drażnić podniebienie i przełyk. Wypicie przed snem może powodować bezsenność, a zbyt mocny napar kołatanie serca. Część badań wskazuje, że nie powinno się pić naparu i jednocześnie palić i pić alkoholu. Może to mieć wpływ na pojawienie się raka płuc. Przyczyną może być zbyt gorąca woda, którą zalewamy susz.
Jak parzyć yerba mate i w czym pić?
Podaje się ją w naczynkach, zwanych mate. Wsypujemy 1/2 do 3/4 suszu do naczynia i wkładam rurkę do picia, bombillę. Wstrząsamy i zalewamy do pełna wodą o temperaturze 70-80 st. Zbyt gorąca sprawia, że yerba staje się gorzka i niszczy cenne składniki. Czekamy kilka minut, aż napar zaparzy się. Z jednej porcji suszu możemy sporządzić kilka naparów. Jeżeli nie mamy specjalnego naczynia wystarczy kubek. Wsypujemy wtedy od 2- do 5 łyżek suszu i zalewamy wodą. Pijemy przez bombillę.Yerbę można pić także zimną, np. z dodatkiem soku.
Yerba mate - rodzaje
W sklepach mamy spory wybór yerba-mate. Różnią się ceną, mocą, smakiem czy sposobem suszenia. Wyróżniamy m.in.
- laborada con palo – zawiera gałązki i patyczki
- sin palo – bez gałązek
- selecion especial/premium - mate z lepiej wyselekcjonowanymi listkami i patyczkami, mocniejsza
- erva mate/ chimararo - mate - pylista
- con bajo contenido polvo - mate bez pyłu
Liście ostrokrzewu można przygotować na kilka sposobów. Pierwszy to suszenie dymem palonego drewna. Niektórzy twierdzą, że w trakcie procesu przedostają się szkodliwe składniki podobnie jak w czasie grillowania. Drugi sposób to pieczenie liści. Jest jeszcze trzeci, suszenie czystym gorącym powietrzem albo parą wodną czyli yerba sin humo. Początkujący mogą zacząć od yerby delikatnej w smaku, z mniejszą ilością pyłu i kofeiny o nazwie suave. Susz należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?