Wino białe wytrawne podajemy do drobiu, ryb i zimnych mięs. Wino czerwone wytrawne polecane jest do dziczyzny, mięsa ciemnego oraz drobiu o ciemnym mięsie, czyli goszczących często na świątecznych stołach kaczek i gęsi. Znawcy polecają je także do potraw mącznych.
Z kolei wina różowe serwujemy do pizzy, owoców morza, potraw z kurczaka i indyka oraz sałat.
- Nie bez znaczenia jest też sposób podawania alkoholu. Wina białe serwujemy schłodzone w wysokich wąskich kieliszkach. Wino czerwone lejemy do kieliszków pękatych, które ogrzewane wewnętrzną częścią dłoni pozwolą wydobyć z nich cały aromat - radzi Grzegorz Krycka, kierownik działu alkohole CH E.Leclerc Tomasza Zana.
Do deserów doskonale nadają się natomiast wina słodkie - białe, czerwone i różowe. Do kawy najlepiej smakuje koniak, winiak lub likier. Do kawioru natomiast podajemy szampana.
Kwestią indywidualnego wyboru jest także kraj pochodzenia napitku. Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się wina chilijskie i hiszpańskie.
- Niezwykle modne staje się zapomniane do niedawna wino gruzińskie - dodaje Grzegorz Krycka. - Zachwyca zwłaszcza gruzińskie wino czerwone, charakteryzujące się intensywnym owocowym bukietem. Uważam, że jakością zdecydowanie wyprzedza większość win z tzw. średniego pułapu cenowego. Nic więc dziwnego, że sięga po nie coraz więcej klientów naszych sklepów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?