Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1147 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Jaka kukurydza nadaje się na domowy popcorn? Dzień Popcornu 2024
Dzień Popcornu 2024 - według kalendarza świąt nietypowych - przypada 19 stycznia. Ta popularna, najczęściej słona przekąska towarzyszy nam na co dzień,...
Delikatny omlet w 5 minut. Idealny posiłek na początek dnia
Poznaj sposób na pyszny i puszysty omlet z warzywami, który jest banalnie prosty w wykonaniu. Zrobisz go w 5 minut i wypełnisz ulubionymi warzywami. Świetnie...
Pizza bez sosu pomidorowego. „Najsmaczniejsza, jaką upiekłam”
Pizza bianca, czyli biała pizza to placek bez dodatku sosu pomidorowego. Najczęściej stosuje się sos beszamelowy lub skrapia spód oliwą z oliwek. Aby...
Szybkie lane faworki na tłusty czwartek. Będzie potrzebna butelka po ketchupie
Tradycyjne faworki kojarzą się czasochłonnym wyrabianiem ciasta i formowaniem charakterystycznego kształtu. Gdy mam niewiele czasu lub chcę przyspieszyć sobie...
Najłatwiejsza surówka z kapusty pekińskiej, papryki i majonezu. Po prostu pyszna!
Kapustę pekińską można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Najczęściej robię z niej surówkę, która smakuje nawet wybrednym domownikom. Wyrazistego smaku...
Najlepsze brownie na deser. Poznaj 5 pomysłów na domowe wypieki
Brownie to dla wielu łasuchów idealny wypiek wypełniony czekoladą. Podstawą jest wysokiej jakości czekolada i różne dodatki. Ciasto brownie jest zwarte i nie...
Szybki makaron z masłem orzechowym i chili. Sprawdzi się, gdy nie masz wiele czasu
Ostry sos orzechowy znakomicie pasuje do makaronu. Najlepiej łączy się ze spaghetti, gdyż obkleja nitki sosem. Co więcej, gdy użyjecie masła orzechowego z...
Najlepsze sposoby na podanie bajgli. Te 5 dodatków ulepszy ich smak
Bajgle to pieczywo szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Najbardziej znane są bajgle nowojorskie serwowane z serkiem śmietanowym i plastrami...
Treściwe pierogi szlachcice z boczkiem. Pomysłowy sposób na potrawę regionalną
Kuchnia polska znana jest na całym świecie z pierogów. Jedną z odmian są pierogi szlachcice, które nadziewane są ziemniakami i boczkiem. Przepis pochodzi z...
Karnawałowe przystawki na zimno. Poznaj 5 niezawodnych propozycji
Zabawy karnawałowe i domówki sprzyjają podawaniu szybkich i smacznych przystawek na zimno. Warto zastanowić się jakim przysmakiem podbić podniebienia gości....