Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1114 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wyborne sałatki z egzotycznym owocem. Oto 3 przepisy dla fanów ananasa
Najlepsza sałatka z ananasem może być podawana na domówce, na przyjęciu urodzinowym, w trakcie świąt lub jako przekąska na lunch do pracy. Świeży ananas będzie...
Śledzie z żurawiną na świątecznym stole. Przepis na smaczną przekąskę na Wigilię
Śledzie z żurawiną nie należą do tradycyjnego zestawu dań na Boże Narodzenie, ale warto je przygotować na świąteczny stół i nie tylko. Kluczowym składnikiem...
Tradycyjny miodownik na Boże Narodzenie. Poznaj przepis z zaskakującą przyprawą
Miodownik to jeden z rodzajów piernika, który można przygotować na Wigilię. Przepis na miodownik pojawiał się już w kuchni staropolskiej. Magdalena...
Jak zrobić pyszny kompot z suszu, dyni czy jabłek? Sprawdź przepisy!
Jedną z najzdrowszych opcji, którą można podać jako napój do obiadu, jest kompot. W sezonie wiosenno-letnim sięgamy po świeże owoce, takie jak wiśnie, śliwki...
Niezawodne serniki na święta. Oto 9 przepisów, które warto podać gościom
Na spodzie z ciasta kruchego lub z samej masy serowej, z dodatkiem korzennych przypraw lub cukru waniliowego. Ile gospodyń domowych, tyle sposobów na wyjątkowy...
Tradycyjne pierogi na Wigilię. Fani grzybów i kaszy będą zachwyceni
Farsz na tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami przypomina nadzienie do gołąbków wigilijnych. Smakosze nie przepadający za smakiem gołąbków z...
Domowy makowiec na Boże Narodzenie. Sprawdź przepis na tradycyjne ciasto
Makowiec to tradycyjne ciasto, najczęściej kojarzone z wieczerzą wigilijną lub Bożym Narodzeniem. Zazwyczaj przygotowuje się je z ciasta drożdżowego i...
Panierowany karp w bułce tartej. Poznaj tradycyjny przepis na Wigilię
Karp w panierce z bułki tartej to danie, które zachwyca smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Najczęściej karp smażony jest na oleju, ale wyjątkowy smak i...
Wyjątkowy karp na słodko. Poznaj przepis od zwycięzcy „MasterChef”
Maciej Regulski to zwycięzca 10. sezonu programu „MasterChef”. W swojej książce kucharskiej „Z różnych stron świata” łączy polską tradycję kulinarną ze...
Wyjątkowa babka piernikowa na deser. Zapamiętaj przepis na niezawodne ciasto
Szybka babka piernikowa to ciasto, które nie wymaga długiego wyrastania, ani leżakowania. Samo ciasto robi się w nieco więcej niż kwadrans, a potem trzeba...