W skrócie:
Gdybym do końca życia miała piec i jeść tylko jedno ciasto, wybrałabym brownie z malinami. Nie tylko dlatego, że jest banalnie proste do zrobienia. Brownie z malinami smakuje po prostu bajecznie. Jest idealnie czekoladowe, nie za słodkie i cudownie wilgotne. Ma lekko chrupiącą skorupkę, a w środku jest mięciutkie. Do tego maliny, które doskonale komponują się z czekoladą. Czego chcieć więcej? Zrobienie ciasta zajmuje 20 minut, a w trakcie jego pieczenia w całym domu bosko pachnie czekoladą. Nie czekaj, koniecznie zrób bajeczne brownie z malinami i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.
Brownie z malinami – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
200 g malin świeżych lub mrożonych,
100 g mąki pszennej,
kostka masła,
3 jajka,
pół szklanki cukru,
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady,
2 łyżki kakao
100 ml wody,
opakowanie cukru wanilinowego.
Jak zrobić najlepsze brownie z malinami?
W rondelku podgrzałam wodę, dodałam cukier zwykły i wanilinowy.
Gdy woda się zagotowała, wyłączyłam ogień i dodałam połamaną czekoladę oraz masło. Mieszałam, aż się rozpuściła.
Następnie dodałam kakao i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Zostawiłam do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce roztrzepałam jajka. Powoli wlałam do nich masę czekoladową.
Dodawałam po łyżce mąki i mieszałam.
Wyłożyłam formę papierem do pieczenia, wlałam ciasto.
Na cieście rozłożyłam równomiernie maliny.
Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?