O godz. 11 w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie rozpoczęły się wojewódzkie eliminacje do IX Edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Jurorzy mieli czego posmakować. Stoły nakryło 143 wystawców, którzy przygotowali w sumie 194 produkty. Smakołyki oceniano w dwóch kategoriach: najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa.
Nominacje w pierwszej z kategorii otrzymały wyrabiany przez panią Zofię Sacharczuk chleb razowy kodeński i szynka nadwieprzańska produkowana w Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Baranowie. Za najlepszą potrawę uznano obiad przygotowany przez restaurację Graf-Marina. Jurorzy docenili smak kresowego tatara ze śledzi i forszmaku lubelskiego. Laureaci będą się ubiegać o statuetkę "Perły 2009". Nagroda zostanie wręczona w październiku podczas krajowego finału konkursu.
Obok głównego turnieju wybrano 16 przysmaków będących niewątpliwie kulinarnym dziedzictwem regionu. W kategorii produkt roślinny zwyciężyła szarytka w marynacie, w kategorii produkt zwierzęcy pierwsze miejsce przyznano pasztetowi z blachy, za najlepszy napój uznano nalewkę akacjową bugajową, a najsmaczniejszym produktem "innym" okrzyknięto prosię w całości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?