Wszyscy wiemy, że najlepsze spaghetti czy pizzę dostaniemy we Włoszech, leniwy paryski weekend będzie obfitował w sery, bagietki i wino. A czym ugości nas Lubelszczyzna?
Najnowszymi tradycyjnymi daniami regionu są pierogi jagodowe lubelskie, kaczka faszerowana kaszą z Wilkowa, czebureki, zakwas z kiszonych buraków, piróg z jabłkiem i pieróg jaglany starowiejski. Nie można też ominąć słynnego cebularza, piróga biłgorajskiego czy forszmaka. Poza nimi mamy ponad 200 innych przysmaków, których można skosztować w naszym regionie.
– W województwie lubelskim mamy zarejestrowanych ponad 1300 kół gospodyń wiejskich, które chętnie dzielą się przepisami kuchni regionalnej. To właśnie dzięki wysiłkom pań z KGW mogliśmy wpisać kolejne potrawy i produkty na Listę Produktów Tradycyjnych i zająć pierwsze miejsce w klasyfikacji krajowej – przekonuje Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Na wspomnianej liście można odszukać produkty rolne, spożywcze, napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe właściwości wynikają z tradycji stosowanych metod produkcji – czyli takich, które są wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Dodatkową cechą tego przedsięwzięcia jest uświadamianie konsumentów na temat tradycyjnej żywności i polskiego dziedzictwa kulturowego.
- 9 miejsc na Lubelszczyźnie idealnych na sierpniowy długi weekend. Wybierz swoje!
- Ponad 600 osób ukończyło 6. Półmaraton Lubelski. Mamy zdjęcia
- Uroczysta inauguracja roku akademickiego na KUL [ZDJĘCIA]
- Wielka parada motocyklistów na Roztoczu [ZDJĘCIA]
- Nauczyciele nagrodzeni
- Zobacz, jak żelazny potwór wgryza się we wnętrzności starego budynku SPSK1 [ZDJĘCIA]
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?