Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z burakiem w roli głównej. Odbył się konkurs kulinarny dla studentów UP

Adrianna Romanek
W pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbył się konkurs kulinarny, którego tematem przewodnim był burak. Do wali o nagrody stanęli studenci kierunku Gastronomia UP.

Konkurs kulinarny dla studentów

Konkurs polegał na live cookingu. W szranki stanęło 10 studentów i studentek, podzielonych na dwie grupy. Podczas wydarzenia młodzi kucharze przygotowywali smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z burakiem w roli głównej. Na talerzach znalazły się zarówno przystawki, dania głównie i desery.

- Celem konkursu jest budowanie świadomej kadry gastronomicznej w Lublinie oraz zacieśnianie współpracy między branżą, miastem i uczelnią - podkreślała Justyna Góźdź z Urzędu Miasta Lublin.

W jury, które oceniło efekty zmagań studentów, zasiedli wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni: Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta, Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa i Marcin Szulej z Restauracji Kulturalna.

Wśród laureatów znaleźli się:

  • I miejsce: Joanna Wanicka - sernik z burakiem oraz polewą z białej czekolady i soku z buraka
Dania z burakiem w roli głównej. Odbył się konkurs kulinarny dla studentów UP
lublin.eu
  • II miejsce: Mikołaj Ociesa - burger z różową bułką z kotletem z buraka i serem w panierce
Dania z burakiem w roli głównej. Odbył się konkurs kulinarny dla studentów UP
lublin.eu
  • III miejsce: Grzegorz Królik - kaczka z burakiem, gruszką, malinami i orzechami
Dania z burakiem w roli głównej. Odbył się konkurs kulinarny dla studentów UP
lublin.eu

Do pierwszej trójki zwycięzców trafiły nagrody. Studenci otrzymali wysokiej jakości profesjonalny sprzęt kuchenny. Dodatkowo do końca miesiąca trwa Festiwal „Kuchnia Inspiracji”. W tym czasie mieszkańcy i turyści w 15 lubelskich restauracjach będą mieli okazję spróbować specja[lne menu z burakiem w roli głównej. Szczegóły dotyczące festiwalu znajdziecie TUTAJ.

od 7 lat
Wideo

Tadeusz Płużański - Dlaczego warto pielęgnować pamięć o wyklętych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski