Izbica. Siódmy Festiwal Smaków nad Wolicą za nami. Goście zjedli ponad 2 tysiące pierogów. Zobacz zdjęcia

Jolanta Masiewicz
Jolanta Masiewicz
Festiwal Smaków nad Wolicą w Wólce Orłowskiej, gm. Izbica cieszy się coraz większą popularnością. Goście tegorocznej imprezy, która odbyła się w niedzielę 25 lipca, zjedli ponad 2 tysiące pierogów, przyrządzonych przez koła gospodyń wiejskich z gminy Izbica, czyli o około pół tysiąca więcej niż przed dwoma laty. W ubiegłym roku, ze względu na pandemię, festiwalu nie było.

- Okazało się, że po rocznej przerwie przybyło i łasuchów i KGW, które zgłosiły swoje propozycje w gminnym konkursie na najsmaczniejsze pierogi. Kreatywność naszych gospodyń mogła naprawdę przyprawić o zawrót głowy, a smakosze mogli przebierać w różnych smakach, od kurczaka i papryki, przez mak i jabłka z cynamonem, po pieczarki i jarmuż - wylicza Małgorzata Jakimiak, dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Tarnogórze, który zorganizował festiwal we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Wólce Orłowskiej.

W konkursie kulinarnym wzięło udział osiem KGW. Pierwszą nagrodę zdobyły gospodynie z Wólki Orłowskiej za pierogi z cielęciną i borowikami. Na drugim miejscu uplasowało się KGW Ostrzyca za pierogi z kaszą gryczaną, żółtym serem, pieczarkami, pokrzywą i pszennymi otrębami. Trzecie miejsce zajęło KGW "Swojaki" z Tarzymiech III, które zgłosiło pierogi z kurczakiem, papryką, suszonymi pomidorami, pieczarkami i ogórkami konserwowymi w cieście drożdżowym, smażone na głębokim tłuszczu.

Autorki najsmaczniejszych pierogów otrzymały sprzęt AGD, a wszystkie koła, biorące udział w konkursie odebrały lodówki turystyczne. Był to siódmy festiwal smaków i szósty konkurs kulinarny.

W tym roku kulinarne propozycje oceniali: wójt gminy Izbica Jerzy Lewczuk, sekretarz Magdalena Przysiężniak, skarbnik Monika Piłat, Jan Rudnicki ze Związku Kół i Organizacji Rolniczych w Chełmie oraz Wojciech Psiuk z OSP w Wólce Orłowskiej.

- Oprócz pierogów, paniom z miejscowego koła gospodyń należą się podziękowania za miłe przyjęcie, organizację festiwalu i dodatkowe atrakcje kulinarne w postaci bigosu i zupy łazankowej, które, jak mówili smakosze, były nie mniej pyszne od konkursowych propozycji - podkreśla dyrektor Małgorzata Jakimiak.

O muzyczną oprawę festiwalu zadbali młodzi artyści z ogniska wokalno-muzycznego, działającego w SOKiS w Izbicy, a także Kapele - "Uroczysko" z Krasnegostawu i "Stryjowiacy" ze Stryjowa oraz "Swojaki" z Tarzymiech III.

Program tegorocznego festiwalu dopełniły gry, konkursu i zabawy dla najmłodszych oraz pokazy strażackie w wykonaniu druhów z OSP w Wólce Orłowskiej.

Będzie nowe święto państwowe?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie