Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak wytwarzać i dystrybuować żywność tradycyjną

ago
Coraz więcej mieszkańców terenów wiejskich województwa lubelskiego decyduje się na pracę poza rolnictwem. Może to być tylko dodatkowe zajęcie, bądź też główne źródło zarobku. Tych, którzy zdecydowali się pójść w kierunku przetwórstwa i sprzedaży produktów żywnościowych, zapraszamy na spotkanie informacyjne. We wtorek 13 października w Lublinie eksperci z różnych branż będą podpowiadać, jak zgodnie z wymogami – higieniczno-sanitarnymi i podatkowymi – wytwarzać i dystrybuować żywność tradycyjną, regionalną i lokalną.

Uczestnicy będą mogli poznać m.in. warunki zagospodarowania miejsca sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie rolnym, praktyczne aspekty sprzedaży i przygotowania dla potrzeb imprez plenerowych degustacji żywności wytwarzanej okazjonalnie metodami tradycyjnymi, a także nowe, wspólne dla całej Unii Europejskiej, wymagania dotyczące etykietowania żywności. Będzie też prelekcja nt. możliwości pozyskania na takie cele środków finansowych oraz prezentacja projektów przykładowych przetwórni. Przewidziano również degustację produktów tradycyjnych.

Na konferencję zapraszamy 13 października 2015 r. o godz. 10 do sali Kolumnowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Spokojnej 4 w Lublinie. Warunkiem udziału w spotkaniu jest zgłoszenie chęci uczestnictwa do organizatora – Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL – pod adresem e-mailowym: [email protected] lub telefoniczne pod numer tel.: (81) 44 16 538. Zapraszamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski