Karmel jak płynne złoto. Przepis na słony karmel i sos karmelowy. Jak zrobić w domu? Idealny dodatek do ciast, kawy i deserów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
5 kwietnia to Dzień Karmelu. Uczcij to bardzo słodkie święto przygotowując w domu pyszny sos karmelowy. To idealny dodatek do kawy, ciast i deserów. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić karmel, słony karmel i sos karmelowy. Zobacz wskazówki i wypróbuj nasz przepis. Polecamy!

W skrócie

Karmel, słony karmel i sos karmelowy

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Ma charakterystyczny smak i piękny, bursztynowy kolor. Powstaje z karmelu, tzn. poprzez karmelizowanie cukru, czyli podgrzanie cukru spożywczego do wysokiej temperatury. Taki karmel po wystygnięciu jest twardy, szklisty i można z niego zrobić cukierniczą dekorację. Dopiero po dodaniu do karmelu śmietanki kremówki i masła otrzymamy pyszny, płynny sos.

Sos karmelowy pasuje do:

  • kawy,
  • lodów,
  • gofrów,
  • bitej śmietany,
  • ciast,
  • naleśników.

Smak sosu karmelowego możemy wzbogacić według upodobania. Dobrym pomysłem jest dodanie odrobiny soli morskiej. Otrzymamy wówczas słony karmel. Możemy także dodać do sosu wanilię lub pastę waniliową lub odrobinę mocnego espresso.

Sos karmelowy można zrobić na dwa sposoby:

  • na sucho tzn. cukier rozpuszczamy na suchej patelni i dopiero, gdy będzie złoty, dodajemy wodę i śmietankę, ta metoda jest szybka i prosta, ale musimy kontrolować temperaturę - cukier nie może się zbyt spalić, bo będzie gorzki,
  • na mokro tzn. na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, następnie podgrzewamy tak długo, aż zmieni kolor na lekko bursztynowy, ta metoda jest dłuższa.

Gofry jak na wakacjach

miejsce #1

Dezal

Dezal 301.5R czerwony

529,90 zł364,80 zł-31%
miejsce #2

Kalorik

KALORIK WM1090W biały

119,00 zł95,00 zł-20%
miejsce #3

Kalorik

Kalorik Tkg Go 1400 Srebrny

145,99 zł119,00 zł-18%
miejsce #6

Adler

Adler AD 3036 gofrownica czarna

118,00 zł
miejsce #7

MPM

MPM MGO-13

138,49 zł
miejsce #8

Dezal

Dezal 301.4

269,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Mamy dla Ciebie przepis i dokładne wskazówki krok po kroku, jak przygotować karmel i sos karmelowy.

Uwaga: pamiętaj, że rozpuszczony cukier jest bardzo gorący, a w połączeniu z wodą pryska - zachowaj ostrożność.

Zobacz, jak przygotować sos karmelowy

Przepis na karmel i sos karmelowy

(czas przygotowania: ok. 20 min)

Karmel gotowy. Smacznego!
Karmel gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej

Jak zrobić sos karmelowy?

  1. Wsyp cukier na suchą patelnię, tak by rozłożył się równą warstwą po całej powierzchni patelni.
  2. Włącz średni ogień i poczekaj aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj cukru.
  3. Gdy cukier się rozpuści wlej ostrożnie wodę i mieszając drewnianą łyżką. Uważaj, by się nie poparzyć.
  4. Mieszaj aż rozpuszczą się wszystkie grudki cukru.
  5. Odstaw patelnię na bok, wlej śmietankę i mieszaj.
  6. Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj masło.
  7. Gotuj sos przez ok. 3 min. aż będzie gęstszy. Cały czas mieszaj sos łyżką.
  8. Gotowy sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Życzymy smacznego!

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Karmel jak płynne złoto. Przepis na słony karmel i sos karme...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Gerlach

Gerlach Trzepaczka Natur

82,95 zł39,00 zł-53%
miejsce #2

KINGHOFF

Kinghoff Marmurkowe Formy Do Pieczenia 3Szt. (Kh1069)

78,71 zł38,90 zł-51%
miejsce #4

Florina

Fl1 Podkładki Pod Garnki Smart 4El

43,90 zł23,00 zł-48%
miejsce #5

Practic

Practic Tłuczek Do Mięsa Okuwany 2121

17,60 zł10,00 zł-43%
miejsce #6

Florina

Blacha Do Pizzy Likoris 33X1Cm 5Y0Blapiz 33X1

19,90 zł11,99 zł-40%
miejsce #7

Tefal

Tefal Ingenio szczypce K2060714

87,99 zł59,99 zł-32%
miejsce #9

Joseph Joseph

Joseph Joseph Podstawka Pod Garnek Stretch Czarna Czarny (70033)

101,00 zł85,00 zł-16%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Karmel jak płynne złoto. Przepis na słony karmel i sos karmelowy. Jak zrobić w domu? Idealny dodatek do ciast, kawy i deserów - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie