E-book z przepisami opartymi na buraku jest podsumowaniem konkursu kulinarnego, który odbył się 24 listopada 2023 r. w pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Wzięli w nim udział studenci kierunków gastronomicznych, którzy podczas sesji live cookingu przygotowali dania z burakiem, który był tematem przewodnim zeszłorocznej edycji festiwalu.
W e-booku znajdziemy przepisy autorstwa studentów. Wśród dań znalazły się przystawki, dania główne - mięsne i wegetariańskie, a także desery. Elektroniczną książkę, można bezpłatnie pobrać ze strony internetowej .
Wśród laureatów znaleźli się:
- I miejsce: Joanna Wanicka - sernik z burakiem oraz polewą z białej czekolady i soku z buraka
- II miejsce: Mikołaj Ociesa - burger z różową bułką z kotletem z buraka i serem w panierce
- III miejsce: Grzegorz Królik - kaczka z burakiem, gruszką, malinami i orzechami
Zwycięzcy otrzymali nagrody w postaci profesjonalnych sprzętów kuchennych wysokiej jakości.
W jury zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego, Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta, Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa i Marcin Szulej z Restauracji Kulturalna.
- Miss Województwa Lubelskiego. Zobacz zdjęcia kandydatek
- Konwent fantastyki FALKON powrócił na WSPA. Zobacz naszą fotorelację
- Tłumy na Wystawie i Targach Zoologicznych ZOOPARK w Lublinie. Zobacz zdjęcia
- Wyjątkowa galeria laureatów i gości 62. Plebiscytu Sportowego [GALERIA]
- Najsłodsze koty Czytelników Kuriera Lubelskiego. Zobacz zdjęcia
- Wieczór wyjątkowych emocji. Rozstrzygnęliśmy 62. Plebiscyt Sportowy. Zdjęcia z gali
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?