Lubelski sanepid zamknął restaurację Aviator

FAJ
Lubelski sanepid zamknął restaurację Aviator
Lubelski sanepid zamknął restaurację Aviator Google Street View
Bo wewnątrz było brudno, a pod sufitem wisiały kokony moli. Właściciel musi też zapłacić 500-złotowy mandat.

- Kontrolę przeprowadziliśmy we wtorek. Produkcja jedzenia w lokalu przy ul. Radziszewskiego odbywała się tam w skrajnie złych warunkach sanitarnych - informuje Tomasz Lis, kierownik działu żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

- Inspektorzy sanitarni wykryli obecność szkodników w części produkcyjnej zakładu. Natknęli się na wiszące pod sufitem kokony moli. Lokal nie był też odpowiednio zabezpieczony przed dostępem szkodników (drzwi wejściowe od strony zaplecza były nieszczelne, z prześwitami) - wylicza Lis.

W lokalu było bardzo brudno. - Urządzenia chłodnicze oraz te wykorzystywane do produkcji żywności były oblepione tłuszczem i resztkami jedzenia. W zamrażarce przeznaczonej do przechowywania mięsa oraz mrożonego pieczywa znaleźliśmy kłęby kurzu, brudu i resztek żywności - podaje sanepid.

Pudełka na pizzę były przechowywane pomiędzy urządzeniem chłodniczym a ścianą - w miejscu brudnym, zapajęczonym i zakurzonym. Folia do celów leżała pomiędzy ścianą a butlami gazowymi, w równie złych warunkach higienicznych. Inspektorzy natknęli się też na suszące się - niedomyte naczynia stołowe. W szafce, w której przechowywano czyste naczynia, leżały resztki starej żywności, jaja oraz brudne warzywa nie poddane obróbce wstępnej.

To nie wszystko. Do produkcji dań używano nieoznakowanych (przyprawy, ser żółty, sernik, ziano sezamu) i przeterminowanych produktów. Świeży drób i drożdże przechowywane były w temperaturze znacznie wyższej niż jest to zalecana przez producenta. Jeden z pracowników nie miał też odpowiedniej dokumentacji lekarskiej.

Lokal został zamknięty, a jego właściciel ukarany mandatem w wysokości 500 zł.

- Lokal już raz został zamknięty, pod koniec stycznia ubiegłego roku. za brud i złe warunki higieniczno-sanitarne - informuje Tomasz Lis.

- Skoro sanepid uznał, że jest bałagan, że trzeba posegregować żywność, to tak zrobimy. Zlikwidujemy uchybienia - usłyszeliśmy w Aviatorze.


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Wideo

Komentarze 27

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
adi sradi

Jeśli już kogoś oskarżasz o łapówkarstwo to przynajmniej się podpisz z imienia i nazwiska bohaterze wielki.

a
adi

Dla właściciela największą karą jest ten artykuł... Możliwe że nie było aż tak źle tylko kontrolerzy byli służbistami albo właściciel odmówił łapówki, to postanowili go zrujnować. W tym kraju nic mnie już chyba nie zdziwi...

ż
żaba

Jeden z takich standardów to mielenie psa z budą. Smacznego koneserze "jedzenia"

B
Blob.

O gdzież są niegdysiejsze knajpy.Taki na przykład WZ,Basztowa,Kaczuszka,Karaś gdzie można było sobie zamówić spokojnie siura ze szczyną i obsługa doskonale wiedziała o co chodzi.A kto dziś wie co to znaczy.

m
molik

powie złe słowo o Gesslerowej!!!

B
Borys

"Folia do celów leżała" - do zawijania celów? Nie rozumiem redaktora.

R
Roman Joskowitz

Wiem ze takie sa przepisy ale kary za takie zaniedbania powinny byc 10x większe minimum. Sa czasami jadam w rozych lokalach i naprawde ciezko jest taki znalesc gdzie pozniej czlowiek nie ma problemow zdrowotych. Rozmumiem pogoń za kasą (nowy bożek) ale dbajcie tez o klientów bo taki pozniej nie wroci nigdy. Wystarczy ze sanepid by zrobil przeglad kebabów w miescie to chyba wszystkie by zamkneli. Od kilku lat wole zabrac z domu jedzenie niz kupowac u takich złodzieji oszustów restauratorów.

s
swaw

tak mówisz ?

k
konsumentka

Jak się najadłam gulaszu wołowego z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym w" gospodzie w dolinie"koło Celejowa tak straciłam ochotę na wszelkie pozadomowe jedzenia.3 dni praktycznie z domu nie wychodziłam.

S
Seba

Jak Ty dałeś radę zjeść tyle tego syfu? :) Gratuluję, że jeszcze żyjesz ;O)

m
milito

Jak ktoś lubi tex-mex to dobrze trafił

F
Fajkowska

Ten Redaktor, to Faja - ale i tak go zostawią,bo Naczelny też Faja.

m
mmmm

ze gessler tam nie wpadla!

:P

Może to Maciej Marek Fukier z Wenecji...:D

H
Harry Lublin

Nie czaje tych wlascicieli! Jak mozna doprowadzic lokal do takiego stanu? w jakim celu ? a moze tam nie bylo az tak zle ,ale ktos zrobil to specjalnie?

Dodaj ogłoszenie