Lubelski sanepid zamknął restaurację Aviator

FAJ
Lubelski sanepid zamknął restaurację Aviator
Lubelski sanepid zamknął restaurację Aviator Google Street View
Bo wewnątrz było brudno, a pod sufitem wisiały kokony moli. Właściciel musi też zapłacić 500-złotowy mandat.

- Kontrolę przeprowadziliśmy we wtorek. Produkcja jedzenia w lokalu przy ul. Radziszewskiego odbywała się tam w skrajnie złych warunkach sanitarnych - informuje Tomasz Lis, kierownik działu żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

- Inspektorzy sanitarni wykryli obecność szkodników w części produkcyjnej zakładu. Natknęli się na wiszące pod sufitem kokony moli. Lokal nie był też odpowiednio zabezpieczony przed dostępem szkodników (drzwi wejściowe od strony zaplecza były nieszczelne, z prześwitami) - wylicza Lis.

W lokalu było bardzo brudno. - Urządzenia chłodnicze oraz te wykorzystywane do produkcji żywności były oblepione tłuszczem i resztkami jedzenia. W zamrażarce przeznaczonej do przechowywania mięsa oraz mrożonego pieczywa znaleźliśmy kłęby kurzu, brudu i resztek żywności - podaje sanepid.

Pudełka na pizzę były przechowywane pomiędzy urządzeniem chłodniczym a ścianą - w miejscu brudnym, zapajęczonym i zakurzonym. Folia do celów leżała pomiędzy ścianą a butlami gazowymi, w równie złych warunkach higienicznych. Inspektorzy natknęli się też na suszące się - niedomyte naczynia stołowe. W szafce, w której przechowywano czyste naczynia, leżały resztki starej żywności, jaja oraz brudne warzywa nie poddane obróbce wstępnej.

To nie wszystko. Do produkcji dań używano nieoznakowanych (przyprawy, ser żółty, sernik, ziano sezamu) i przeterminowanych produktów. Świeży drób i drożdże przechowywane były w temperaturze znacznie wyższej niż jest to zalecana przez producenta. Jeden z pracowników nie miał też odpowiedniej dokumentacji lekarskiej.

Lokal został zamknięty, a jego właściciel ukarany mandatem w wysokości 500 zł.

- Lokal już raz został zamknięty, pod koniec stycznia ubiegłego roku. za brud i złe warunki higieniczno-sanitarne - informuje Tomasz Lis.

- Skoro sanepid uznał, że jest bałagan, że trzeba posegregować żywność, to tak zrobimy. Zlikwidujemy uchybienia - usłyszeliśmy w Aviatorze.


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Wideo

Komentarze 28

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
adi sradi

Jeśli już kogoś oskarżasz o łapówkarstwo to przynajmniej się podpisz z imienia i nazwiska bohaterze wielki.

a
adi

Dla właściciela największą karą jest ten artykuł... Możliwe że nie było aż tak źle tylko kontrolerzy byli służbistami albo właściciel odmówił łapówki, to postanowili go zrujnować. W tym kraju nic mnie już chyba nie zdziwi...

ż
żaba

Jeden z takich standardów to mielenie psa z budą. Smacznego koneserze "jedzenia"

B
Blob.

O gdzież są niegdysiejsze knajpy.Taki na przykład WZ,Basztowa,Kaczuszka,Karaś gdzie można było sobie zamówić spokojnie siura ze szczyną i obsługa doskonale wiedziała o co chodzi.A kto dziś wie co to znaczy.

m
molik

powie złe słowo o Gesslerowej!!!

B
Borys

"Folia do celów leżała" - do zawijania celów? Nie rozumiem redaktora.

R
Roman Joskowitz

Wiem ze takie sa przepisy ale kary za takie zaniedbania powinny byc 10x większe minimum. Sa czasami jadam w rozych lokalach i naprawde ciezko jest taki znalesc gdzie pozniej czlowiek nie ma problemow zdrowotych. Rozmumiem pogoń za kasą (nowy bożek) ale dbajcie tez o klientów bo taki pozniej nie wroci nigdy. Wystarczy ze sanepid by zrobil przeglad kebabów w miescie to chyba wszystkie by zamkneli. Od kilku lat wole zabrac z domu jedzenie niz kupowac u takich złodzieji oszustów restauratorów.

s
swaw

tak mówisz ?

k
konsumentka

Jak się najadłam gulaszu wołowego z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym w" gospodzie w dolinie"koło Celejowa tak straciłam ochotę na wszelkie pozadomowe jedzenia.3 dni praktycznie z domu nie wychodziłam.

S
Seba

Jak Ty dałeś radę zjeść tyle tego syfu? :) Gratuluję, że jeszcze żyjesz ;O)

m
milito

Jak ktoś lubi tex-mex to dobrze trafił

F
Fajkowska

Ten Redaktor, to Faja - ale i tak go zostawią,bo Naczelny też Faja.

m
mmmm

ze gessler tam nie wpadla!

:P

Może to Maciej Marek Fukier z Wenecji...:D

H
Harry Lublin

Nie czaje tych wlascicieli! Jak mozna doprowadzic lokal do takiego stanu? w jakim celu ? a moze tam nie bylo az tak zle ,ale ktos zrobil to specjalnie?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3