Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubelskie: Już nie rosół i bigos. Na przyjęciach weselnych coraz więcej wegetarian

MG.
unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne
- Nie wiem czy to ''trend ślubny", ale zauważyłem, że jest coraz więcej zapytań o menu dla wegetarian i wegan - mówił menadżer Centrum Konferencyjno – Wystawienniczego Etiuda w Lublinie.

Każde polskie wesele rozpoczyna się od rosołu z kury, później jest na ogół schabowy, a na końcu deser. Żaden gospodarz przyjęcia nie chciałby, aby jego goście przez całą imprezę siedzieli głodni. Jednak w tradycyjnym polskim menu weselnym trzeba wprowadzać zmiany, bowiem coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, a niektórzy nawet z produktów odzwierzęcych. Takich gości również trzeba uwzględnić wybierając zestaw potraw. W Polsce wegetarianizm ma coraz więcej zwolenników, głównie wśród ludzi młodych. Przestaje to być ''fanaberią", a staje się stylem życia.

Wegetarianizm i weganizm znalazły się wśród trendów o najsilniejszym wpływie na zwyczaje żywieniowe Polaków w ostatnim dziesięcioleciu - pokazuje raport „Rozwój Kultury Kulinarnej w Polsce 2010-2020”.

- Kiedyś to był jeden gość, który nie je mięsa a teraz takich osób jest nawet kilkanaście na niektórych weselach - dodaje menadżer "Etiudy". - Może też bardziej zwracam na to uwagę, bo sam nie jem mięsa.

Województwo lubelskie: „Wszystko jest ciekawsze od wesela”. ...

W każdym domu weselnym teraz można znaleźć menu dla wegetarian, jak i wegan, bo to jest coś o co często pytają państwo młodzi: - Wegan i wegetarian mamy już na każdym weselu - mówił menadżerka "Dworu weselnego Kłębów". Co oferują szefowie kuchni w takich sytuacjach? - Najczęściej jest to krem z pomidorów, jakiś torcik warzywny - wyjaśnia menadżer "Lawendowego Dworku" w Lublinie. I rzeczywiście zupy w formie kremów są największym hitem wesel.
Warto też podkreślić, że choćby wśród gości weselnych znalazła się tylko jedna osoba, która nie je mięsa, to młodzi nie muszą za nią dodatkowo płacić.

Nie tylko obiad

Choć wśród tortów nadal królują te tradycyjne to zapytania o słodkości wegańskie pojawiają się coraz częściej. Cukiernicy wtedy muszą przygotować wypiek bez użycia jajek, mąki czy masła, co dla wielu jest sporym wyzwaniem.

- Nie robię tortów wegańskich, choć zapytań o nie jest coraz więcej - zdradziła menadżerka Atelier Słodkości, Marzena Krzyżanowska.

Trudno jest dostać taki rodzaj tortu w Lublinie, choć są firmy, które się w tym specjalizują. - Przygotowujemy specjalne menu dla wegan. Niestety oferta jest trochę bardziej uboga niż tradycyjnie - mówił menadżer cukierni "Creamy" w Lublinie. Co ciekawe takie torty wcale nie są droższe od tych wykonanych na bazie jajek czy masła. - Cena tortu zależy od wielu składników. Najdroższe są same dekoracje, a nie rodzaj ciasta - dodaje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski