Lubelskie Święto Młodego Cydru. Finał koncertowego lata w Lublinie. Będzie muzyka, cydr i duuużo jabłek

Piotr Nowak
Łukasz Kaczanowski
Muzyka, relaks, soki, szarlotka i pięć ton jabłek. Takie atrakcje czekają na uczestników Lubelskiego Święta Młodego Cydru, które w tym roku obchodzi piąte urodziny. Początek wydarzenia w sobotę na placu przed Centrum Kultury w Lublinie. Później impreza przeniesie się na Błonia pod Zamkiem.

Pięćset litrowa beczka młodego cydru będzie głównym bohaterem imprezy, która jutro odbędzie się w Lublinie. Naczynie zostanie rozbite o godz. 12, po czym goście wzniosą urodzinowy toast.

Przed CK odbędzie się też „Przyjęcie w sadzie”, na które organizatorzy zaprosili 500 mieszkańców Lublina. Będą oni mogli skosztować potraw regionalnych od najlepszych szefów kuchni. Na resztę gości czeka strefa degustacji cydrów, mobilna tłocznia soku jabłkowego, cydrowy sklep, szarlotka i konkurs z nagrodami.

Chętni będą mogli wpisać się urodzinowej „Księgi życzeń”, a w strefie jabłek będzie można pomóc w zjedzeniu pięciu ton jabłek. Od urodzinowych szaleństw będzie można odpocząć w strefie chilloutu. Zabawa na placu przed Centrum Kultury potrwa od godz. 11 do 17. Następnie impreza przeniesie się na Błonia pod Zamkiem.

O godz. 17 rozpocznie się koncert finałowy trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Na scenie pojawi się obdarzona zmysłowym głosem Kasia Lins, która zaprezentuje klimatyczne utwory z płyty „Wiersz ostatni”. Marcelina wystąpi z roztańczonym materiałem zapowiadającym nową płytę (oczywiście zabrzmi „Tańcz”). Do swojego świata, pełnego nieoczywistych dźwięków i tekstów, zaprosi nas zespół Bitamina. Nowe, bardziej energetyczne oblicze z repertuarem wręcz stworzonym do plenerowych imprez zaprezentuje Smolik i Kev Fox.

Gościem specjalnym wieczoru będzie jeden z najpopularniejszych polskich zespołów rockowych Happysad. - Koncertowe lato zakończymy w Lublinie, więc bądźcie gotowi na coś specjalnego – zapowiada Andrzej Smolik.

Akcja Kuriera. Finał konkursu „Mistrzowie Smaku”

W sobotę, o godz. 16 wręczymy nagrody zwycięzcom plebiscytu „Mistrzowie Smaku”, w którym zmierzyli się najlepsi kucharze, kelnerzy, restauracje, bary, pizzerie i inne lokale gastronomiczne w województwie lubelskim.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
pytanie na kolację

1 litr wina to około 15 zł a o.75 litra cydru z poślednich jabłek 9.99 zł ,
Pytanie - czy ktoś na tym "jabolu" nie chce zbić nadmiernych kokosów ?

Dodaj ogłoszenie