Zaczęło się od wyboru roślin, które mają leczniczy wpływ na poszczególne choroby. Chodzi m.in. o jarmuż, grykę, morwę, żółtą herbatę czy sok z ziemniaków. Na liście znalazły się także rośliny, które wcześniej nie znajdowały się w jadłospisie ludzi. Czyli, jakie? To tajemnica naukowców.
- Przebadaliśmy ponad 40 gatunków roślin, w tym owoców, warzyw, ziół i zbóż - relacjonuje prace naukowców dr Dominik Szwajgier z katedry biotechnologii, żywienia człowieka i towaroznawstwa żywności UP w Lublinie.
Następnie wydobyto z nich lecznicze związki i opracowano linię technologiczną. - Prace nad programem "Bioaktywna żywność" trwały przez pięć lat. Brało w nich udział ponad 100 naukowców z całej Polski - wyjaśnia dr inż. Joanna Kobus-Cisowska z zespołu projektowego katedry technologii żywienia człowieka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, który koordynował badania.
Przeprowadzono również testy żywności na zwierzętach, a następnie na 600 chorych osobach. Badania trwały przez 90 dni i potwierdziły lecznicze walory żywności.
Od dziś unikatowe technologie są dostępne dla producentów. Dzięki nim można produkować prozdrowotne makarony, soki, napoje, pieczywo, kisiele czy owsianki. - Nie zastąpią one tradycyjnego leczenia, ale będą go wspierać. Mogą się też przyczynić do profilaktyki schorzeń, które dotykają coraz więcej osób: otyłości, cukrzycy, nadciśnienia - wylicza dr inż. Joanna Kobus-Cisowska. - Przy okazji są one także bardzo smaczne.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w ramach akcji "Bioaktywna żywność" poszukiwali m.in. w ekstraktach z roślin związków chemicznych hamujących aktywność enzymów zaangażowanych w rozwój choroby Alzheimera.
- Jednym z nich były owoce borówki czarnej. Wyizolowaliśmy i scharakteryzowaliśmy niektóre znajdujące się w nich inhibitory - opowiada dr Dominik Szwajgier z katedry biotechnologii, żywienia człowieka i towaroznawstwa żywności UP w Lublinie.
Równolegle owoce borówki podawano laboratoryjnym szczurom.
- Wyniki badań sugerują, że ośmiomiesięczna dieta wzbogacona w te owoce powoduje zachowanie wyższej masy mózgowej u dorosłych zdrowych szczurów w porównaniu z grupą kontrolną. Ponadto wykazano, że już trzymiesięczne wzbogacanie diety zdrowych gryzoni w owoce borówki czarnej działało prokognitywnie, to znaczy warunkowało poprawę pamięci krótko- i długotrwałej - przekonuje dr Dominik Szwajgier z UP w Lublinie.
Naukowcom udało się też m.in. wyprodukować 100-procentowy sok z aronii. Zazwyczaj dolewa się do niego np. sok jabłkowy, bo sama aronia jest zbyt cierpka.
- Nam się udało otrzymać łagodny smak soku, który wspomoże leczenie cukrzycy - twierdzi dr Kobus-Cisowska z zespołu projektowego katedry technologii żywienia człowieka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, który koordynował badania, i nie kryje zadowolenia. - Wykonano dziesiątki bardzo specjalistycznych badań przeprowadzonych za pomocą specjalistycznych urządzeń. Potwierdziły one korzystne oddziaływanie bioaktywnej żywności. Zespół naukowców opracował ponad 100 technologii produkcji różnych produktów żywnościowych. 34 z nich są już dostępne dla producentów.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?