Przybyli weganie, wegetarianie, a także ci, którzy po prostu chcieli spróbować nowych smaków. Nie brakowało rodzin z dziećmi czy osób z towarzyszącymi im czworonogami.
Wybierać było w czym. Stoły uginały się pod ciężarem falafli, burgerów, pierożków, chałw, wegańskich brownie, past, sosów i przypraw. Coś dla siebie mogli znaleźć wielbiciele kuchni "jak u mamy", a także osoby otwarte na kulinarne eksperymenty. Można było posmakować m.in. wege kuchni indyskiej czy tej piekielnie ostrej w iście meksykańskim wydaniu. Kolejki ustawiały się po lody - bananowe z jarmużem lub szpinakiem, malinowe z bazylią, czarną wanilię czy soczyste, owocowe sorbety.
Pojawiły się także stoiska z naturalnymi kosmetykami czy etyczną modą. Polscy projektanci pokazali m.in. oryginalne bluzy, torby, sakwy czy spódnice, które powstały z dbałością o środowisko.
Wege Festiwal to ogólnopolska impreza, która w Lublinie zagościła po raz pierwszy. Zaprezentowali się na niej wystawcy z całego kraju.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Zobacz też: Zdrowo i pysznie. Warzywna kuchnia Darii Ładochy /x-news/
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?