27 lat temu „Kurier” zorganizował wycieczkę do Lubelskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego „Polmos". Wycieczkowiczami byli przede wszystkim panowie, a przewodnikiem z-ca dyr. Henryk Karczmarczuk.
Mówił, że najbardziej jest dumny z produkcji wódki ideał – 38, 40 i 45-procentowej, która produkowana jest na bazie spirytusu luksusowego, zbożowego. Jeden z wycieczkowiczów, pan Roman, wspominał czasy sprzed trzydziestu lat, kiedy jako student pracował właśnie w „Polmosie”.
– Nie poznaję fabryki, jest tu dziś pełna automatyzacja. Nie ma charakterystycznych dla tego rodzaju produkcji zapachów. Kiedy tu pracowałem i szedłem później na wykłady, to koledzy odsuwali się, bo ubranie było przesiąknięte niezbyt miłym zapachem - mówił.
Wycieczkę umiliła degustacja. – To cud – powiedział pan Zbigniew po degustacji cocktailu owocowo-ziołowego ambrozja, z dodatkiem lodu i cytryny. Zdegustować można było również likier walentynka – dedykowany zakochanym.
- Vintage łupy, giełda staroci
- Złote Gody w Trybunale Koronnym. Prezydent wręczył medale 10 parom. Zdjęcia
- Zrobili to! Motor mistrzem Polski po fantastycznym finale
- Tradycyjne jesienne wykopki kartoflane w Muzeum Wsi Lubelskiej [ZDJĘCIA]
- Za nami ostatni w tym roku spektakl „Ryngraf”
- Spacer z psami cane corso. Pierwszy dzień IV Pikniku Cane Corso Italiano
echodnia Policyjne testy - jak przebiegają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?