MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prokuratura Okręgowa w Lublinie. 440 tys. kg „pompowanego” mięsa z gminy Niemce

Małgorzata Szlachetka
SXC
Producentowi mięsa z kurczaków oraz pośrednikowi z gminy Niemce grozi do 10 lat. Prokuratura przygotowała akt oskarżenia przeciwko nim.

Sprawa wyszła na jaw, gdy firma, która kupiła mięso z kurczaka od przedsiębiorców spod Ryk, chciała przerobić je na wędliny.

- Mięso miało być świeże i dobrej jakości, tymczasem okazało się, że wcześniej wstrzykiwano do niego wodę z solą - podaje Agnieszka Kępka, rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Lublinie.

Śledczy ustalili, że w tym przypadku chodzi o 440 tys. kg mięsa z kurczaka. Sylwester K. oraz Rafał T. mają odpowiadać za wprowadzenie w błąd nabywcy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Grozi im do 10 lat.

Andrzej Danielak, prezes zarządu głównego Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu samo zjawisko takiego „pompowania” mięsa ocenia jednoznacznie.

- Jako hodowcy i rolnicy jesteśmy przeciwni nastrzykiwaniu mięsa. To jest ordynarne oszustwo konsumentów, które szkodzi całemu drobiarstwu - komentuje prezes Andrzej Danielak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski