Przepisy na nalewki: Nalewka z aronii i pigwy

Katarzyna Ostrowska
Jak zrobić nalewkę z aronii albo nalewkę z pigwy? Sprawdźcie nasze przepisy
Jak zrobić nalewkę z aronii albo nalewkę z pigwy? Sprawdźcie nasze przepisy Jacek Babicz/archiwum
Owocowy smak, rozgrzewający efekt, nieocenione właściwości prozdrowotne. Nalewki – idealne trunki na chłodne, jesienne wieczory. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na pigwówkę i aroniówkę przesłane przez naszą Czytelniczkę.

NALEWKA Z ARONII

Składniki
•1 kg owoców aronii,
•100-120 liści z drzewa wiśniowego,
•1 kg cukru,
•1 opakowanie cukru waniliowego,
•1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub soku z cytryny,
•1 l wody,
•0,5 l spirytusu

Sposób przygotowania:
Aronie i liście myjemy, wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach od zagotowania wsypujemy cukier, cukier waniliowy i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Na zakończenie dosypujemy kwasek cytrynowy i odstawiamy na całą dobę. Po tym czasie nalewkę odcedzamy, a następnie dolewamy do niej spirytus. Rozlewamy do butelek. Im dłużej trunek stoi, tym ma intensywniejszy smak.

NALEWKA Z PIGWY

Składniki
•1 kg owoców pigwy,
•1 kg cukru,
•0,5 litra spirytusu
•0,5 litra wódki

Sposób przygotowania:
Pigwę dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Weko szczelnie zamykamy, stawiamy w zacienionym miejscu i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu zlewamy syrop do osobnego naczynia i mieszamy go ze spirytusem. Odczekujemy 2 miesiące, po czym likier odcedzamy i wlewamy do butelek, a owoce zalewamy wódką i po około 3 tygodniach filtrujemy. Łączymy oba wywary. Nalewka jest gotowa do spożycia niemalże od razu, ale gdy pozwolimy jej postać dłużej, nabierze pięknego bursztynowego koloru i wyrazistego smaku.

A czy Wy macie swoje przepisy na nalewkę z aronii albo pigwy? Jeśli tak, podzielcie się nimi w komentarzach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola

Najlepszą nalewkę zrobiłam z przepisu na stronie Bułka z Chlebem, Wam też polecam https://bulkazchlebem1.blogspot.com/2015/08/nalewka-z-aronii.html

k
ktoś
to chlej to świństwo , miałem kiedyś praktyki w przetwórni owoców do tego gdzie się da przerobić na nalewki lub zalać syropem na kompot daje się najgorsze owocw a i alkochol jest nagminnie wynoszony przez pracowników i nalewka to tylko pusta nazwa.Zyczę udanego chlania
b
biskupek
Nalewki są w sklepach po 5,50 można chlać ile wlezie do kałduna.
b
biskupek
Nalewki są w sklepach po 5,50 można chlać ile wlezie do kałduna.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie