NALEWKA Z ARONII
Składniki
•1 kg owoców aronii,
•100-120 liści z drzewa wiśniowego,
•1 kg cukru,
•1 opakowanie cukru waniliowego,
•1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub soku z cytryny,
•1 l wody,
•0,5 l spirytusu
Sposób przygotowania:
Aronie i liście myjemy, wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach od zagotowania wsypujemy cukier, cukier waniliowy i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Na zakończenie dosypujemy kwasek cytrynowy i odstawiamy na całą dobę. Po tym czasie nalewkę odcedzamy, a następnie dolewamy do niej spirytus. Rozlewamy do butelek. Im dłużej trunek stoi, tym ma intensywniejszy smak.
NALEWKA Z PIGWY
Składniki
•1 kg owoców pigwy,
•1 kg cukru,
•0,5 litra spirytusu
•0,5 litra wódki
Sposób przygotowania:
Pigwę dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Weko szczelnie zamykamy, stawiamy w zacienionym miejscu i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu zlewamy syrop do osobnego naczynia i mieszamy go ze spirytusem. Odczekujemy 2 miesiące, po czym likier odcedzamy i wlewamy do butelek, a owoce zalewamy wódką i po około 3 tygodniach filtrujemy. Łączymy oba wywary. Nalewka jest gotowa do spożycia niemalże od razu, ale gdy pozwolimy jej postać dłużej, nabierze pięknego bursztynowego koloru i wyrazistego smaku.
A czy Wy macie swoje przepisy na nalewkę z aronii albo pigwy? Jeśli tak, podzielcie się nimi w komentarzach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?