W skrócie:
Szukasz przepisu na domowe ciasteczka, które można podać na rodzinne spotkanie? Proponuję pyszne amoniaczki. Dziś nieco zapomniane, dawniej stanowiły jeden z najpopularniejszych wypieków i z pewnością sprawią naszym bliskim wiele radości i przypomną lata dzieciństwa. To proste i tradycyjne ciastka, przygotowywane z dodatkiem amoniaku, a po wierzchu posypane cukrem. Są lekkie, miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Przechowywane w zamkniętym pudełku na długo zachowują świeżość.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciastek amoniaczków
Przepis na ciastka amoniaczki
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Duża porcja na ok. 80 ciastek.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 1 kilogram mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 6 żółtek,
- szklanka cukru,
- szklanka śmietany 18 procent,
- 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
- 3 łyżeczki amoniaku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 białko do posmarowania ciastek,
- cukier do posypania ciastek.
Jak zrobić ciastka amoniaczki?
- W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
- Dodaj do żółtek śmietanę, proszek do pieczenia i amoniak, wymieszaj.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz margarynę lub masło i posiekaj nożem.
- Wlej na mąkę jajeczno-śmietanową masę i zagnieć ciasto. Ma być luźne i elastyczne.
- Rozwałkuj porcje ciasta na grubość ok. 5 mm.
- Wycinaj kształty ciastek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smaruj ciastka roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem.
- Piecz ciastka ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza — przy pieczeniu ciastek z amoniakiem pamiętaj, by ostrożnie otwierać piekarnik i wietrzyć kuchnię, zapach amoniaku może być nieco drażniący.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: