MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Babcine amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wypróbuj tradycyjny przepis na ciasteczka do kawy. Znikają do ostatniego okruszka

Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem.
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Amoniaczki to pyszne, lekkie ciastka, które dawniej były bardzo popularne i często gościły w polskich domach. Dla wielu to ulubiony przysmak z dzieciństwa. Mam dla ciebie sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Ciastka pięknie rosną, pachną wanilią i udekorowane są delikatną i nieco chrupiącą warstwą cukru. Możesz z powodzeniem przygotować je na spotkanie rodzinne lub do popołudniowej kawy. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na ciastka amoniaczki.

W skrócie:

Szukasz przepisu na domowe ciasteczka, które można podać na rodzinne spotkanie? Proponuję pyszne amoniaczki. Dziś nieco zapomniane, dawniej stanowiły jeden z najpopularniejszych wypieków i z pewnością sprawią naszym bliskim wiele radości i przypomną lata dzieciństwa. To proste i tradycyjne ciastka, przygotowywane z dodatkiem amoniaku, a po wierzchu posypane cukrem. Są lekkie, miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Przechowywane w zamkniętym pudełku na długo zachowują świeżość.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciastek amoniaczków

Przepis na ciastka amoniaczki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Duża porcja na ok. 80 ciastek.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 6 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietany 18 procent,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 3 łyżeczki amoniaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 białko do posmarowania ciastek,
  • cukier do posypania ciastek.

Jak zrobić ciastka amoniaczki?

  1. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
  2. Dodaj do żółtek śmietanę, proszek do pieczenia i amoniak, wymieszaj.
  3. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz margarynę lub masło i posiekaj nożem.
  4. Wlej na mąkę jajeczno-śmietanową masę i zagnieć ciasto. Ma być luźne i elastyczne.
  5. Rozwałkuj porcje ciasta na grubość ok. 5 mm.
  6. Wycinaj kształty ciastek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Smaruj ciastka roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem.
  8. Piecz ciastka ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza — przy pieczeniu ciastek z amoniakiem pamiętaj, by ostrożnie otwierać piekarnik i wietrzyć kuchnię, zapach amoniaku może być nieco drażniący.
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem.

Babcine amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wypró...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski