Każdy ma swoich słodkich ulubieńców, jednak w tym roku rządzi pistacja - punkty, które ją oferowały również przeżywały istne oblężenie. W Yummy Sweets, jednej z cukierni, która oferowała ten nowy smak, gdy zabrakło pączków z zielonym nadzieniem, z kolejki dobył się jęk zawodu i znacznie się zmniejszyła. W Chmielewskim za to jako pierwszy skończył się klasyk - róża. Cukiernicy jednak uspokajają: "dzisiaj wystarczy dla wszystkich!"
Zobacz zdjęcia - kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj w prawo naciskając strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Drożdże, mąka, jajka, tłuszcz, a to wszystko usmażone w głębokim oleju - przepis prosty, a szaleją za nim wszyscy. Już w czasach pogańskich tłustą, nadziewaną mięsem chlebową przekąską żegnano zimę i witano wiosnę (później takie wytrawne pączki służyły jako zakąska do wódki). Mówiono o nich, że były tak twarde, że mogły podbić oko. Miękkie przysmaki podawane na słodko pojawiły się dopiero w siedemnastym wieku na dworze króla Augusta III - i zostały z nami aż do XXI wieku.
- Jeszcze się dzień dobrze nie zaczął, a ja już mam dosyć - śmieje się pracowniczka jednej z lubelskich piekarni. - Co roku ten czwartek to jest prawdziwy armagedon. Jak normalnie na stanie mamy około 150 pączków, tak w ten dzień zamawiamy około sześciu tysięcy, a w innych punktach zdarza się nawet pod dziesięć.
Liczby nie wydają się przesadzone, gdy weźmiemy pod uwagę, że statystyczny Polak w tłusty czwartek spożywa szacunkowo po 2-3 pączki, co daje ponad 100 milionów sztuk na cenę ponad 190 milionów złotych. Za te pieniądze można by kupić 391 mieszkań w największych polskich miastach.
CZYTAJ WIĘCEJ TUTAJ:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?