Nic nie polepsza nastroju tak, jak gorąca pizza z ciągnącym serem. Z każdym kęsem nasze zadowolenie rośnie, a poziom hormonów szczęścia wzrasta. Prezentujemy listę najlepszych lubelskich pizzerii wg rankingu google. Pod uwagę wzięliśmy zarówno średnią ocenę, jak i liczbę opinii.
Historia pizzy sięga czasów starożytnych. Już zaczęła się w starożytnej Grecji: ówczesny przysmak to płaskie chleby posmarowane oliwą z oliwek i posypane ziołami – było to szybkie i tanie danie. Wiadomo, że pizza pochodzi z Neapolu.
Rodzaje pizzy:
- Pizza neapolitańska - wytwarzana jest z lokalnych składników, np. pomidorów San Marzano i mozarelli z mleka bawolic. Ciasto powinno być wyrabiane i formowane ręcznie, po wypieczeniu ma grubość 0,4 cm w środku, jest krucha i chrupiąca.
- Pizza sycylijska - zazwyczaj prostokątna, składa się z sera i sosu i niewielkiej ilości dodatków
- Pizza capricciosa - jej składniki to: ser mozzarella, pieczona szynka, grzyby (m.in. pieczarki), karczochy i pomidory
Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
- Ruszyły bezpłatne badania na obecność markerów nowotworowych układu pokarmowego
- Studniówka XIX Liceum Ogólnokształcącego im. Kuncewiczów. Zobacz zdjęcia
- Chełm. Barwne Orszaki Trzech Króli wyruszyły z trzech chełmskich kościołów
- Ulicami Lublina przeszedł tradycyjny Orszak Trzech Króli. Zobacz zdjęcia
- Zima w Lublinie i regionie. Zobacz zdjęcia
- Ach, co to był za bal! Uczniowie Zamoya zatańczyli studniówkowego poloneza [ZDJĘCIA]
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?