Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża

Julia Karasiewicz
Julia Karasiewicz
AndreyPopov / Getty Images
Problem marnowania żywności uznawany jest za jedno z największych wyzwań współczesnego świata. Niestety dotyczy on każdego z nas. Skutki marnotrawstwa są poważniejsze, niż mogłoby się wydawać. Czego wyrzucamy najwięcej i co robić, by nie marnować jedzenia? Na te oraz inne pytania odpowiada specjalistka, Anna Kurnatowska.
  • W Polsce rocznie na śmietniku ląduje ok. 4,6 mln ton żywności.
  • Statystyczny Polak każdego roku wyrzuca 153 kg jedzenia.
  • Ponad 53% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić produkty spożywcze.
  • 60% jedzenia wyrzucamy w naszych domach.
  • Na całym świecie 1/3 produkowanej żywności jest marnowana.
  • W przybliżeniu w skali świata marnujemy 51 ton jedzenia na sekundę.
  • Wartość marnowanego jedzenia na świecie to 1,2 biliony dolarów - ponad dwukrotność PKB Polski.

Sprawdź w galerii co zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności w swoim domu. To także spora oszczędność pieniędzy.

Najczęściej wyrzucamy chleb

60% marnowanej żywności w Polsce przypada na gospodarstwa domowe. Czego marnujemy najwięcej i jakie są tego przyczyny?

W rozmowie z nami Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go w Polsce, wskazuje: Jak na naród całujący chleb, gdy tylko upadnie na ziemię, marnujemy go niesamowicie dużo. To właśnie pieczywo króluje wśród najczęściej wyrzucanych produktów. Na kolejnych pozycjach znajdują się:

  1. świeże owoce (57,4%)
  2. warzywa tzw. nietrwałe (sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki) (56,5%)
  3. wędliny (51,6%)
  4. napoje mleczne (47,3%)

Specjalistka dodaje, że żywność nie jest wyrzucana ze złej woli, lecz przeważnie z powodu niedopatrzenia, niezrozumienia oznakowania produktu lub z braku przygotowania. Za najczęstsze przyczyny marnowania żywności w gospodarstwach domowych uznaje się:

  • Kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie skonsumować.
  • Zły sposób przechowywania żywności, co prowadzi do jej szybszego zepsucia.
  • Niezrozumienie oznaczeń zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych, szczególnie jeśli chodzi o terminy “najlepiej spożyć przed” i “należy spożyć do”.
Sprawdzaj datę ważnościZanim włożysz do koszyka produkt ze sklepowej półki sprawdź, jak długo jest przydatny do spożycia. Co oznaczają terminy pojawiające
Sprawdzaj datę ważności

Zanim włożysz do koszyka produkt ze sklepowej półki sprawdź, jak długo jest przydatny do spożycia. Co oznaczają terminy pojawiające się na opakowaniach żywności?

Termin “najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości, co nie oznacza, że po jej upływie produkt należy wyrzucić do kosza. Oznakowanie jest stosowane w przypadku produktów, które po upływie wskazanego terminu nie ulegają zepsuciu, a jedynie mogą zmienić konsystencję, kolor, smak czy zapach. Do tej grupy możemy zaliczyć produkty zbożowe, kawę, herbatę, niektóre słodycze, przyprawy i alkohole.

Inaczej jest z terminem “należy spożyć do”, który wskazuje czas, w jakim produkt jest przydatny do spożycia. Po jego upływie zjedzenie produktu może spowodować konsekwencje zdrowotne. Sformułowanie pojawia się najczęściej na opakowaniach produktów świeżych, takich jak mięso, ryby, soki niepasteryzowane, produkty mleczne i wyroby garmażeryjne.

d3sign / Getty Images

Czytaj także:

Dlaczego marnotrawstwo jest tak problematyczne?

Najpewniej wyrzucając to przysłowiowe pomarszczone jabłko, nie myślimy o tym, jakie zasoby stoją za wyprodukowaniem tegoż jabłka, ile ludzkiej pracy, wody, energii zostało włożone w drogę, od posadzenia drzewa do owocu w naszym domu. Marnowane jedzenie odpowiada za 8-10% emisji gazów cieplarnianych, które napędzają zmiany klimatu, a te z kolei sprawiają, że produkcja żywności staje się coraz trudniejsza i stawia pod znakiem zapytania nasze bezpieczeństwo żywnościowe. - wskazuje Anna Kurnatowska.

Co możemy zrobić, by ograniczyć marnowanie żywności? Sprawdź w galerii najlepsze sposoby na włączenie się w pozytywną zmianę.

Zmiana już się zaczęła

Ograniczenie skali marnowania żywności, choć w dużej mierze zależy od każdego z nas, zaczyna być także wspierane systemowo. Od 19 lipca 2019 roku w Polsce funkcjonuje ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Co to oznacza w praktyce?

Duże sklepy o powierzchni powyżej 250m2 mają obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym. W przeciwnym razie sklep musi ponieść opłatę w wysokości 10 gr za każdy zmarnowany kilogram.

Równolegle Unia Europejska pracuje nad rozwiązaniami, które mają zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Z innej strony wiele zmienia się też mentalnie - dystrybutorzy widzą problem i starają się z nim zmierzyć, dobierając narzędzia najodpowiedniejsze dla nich. Biorąc to wszystko pod uwagę, można powiedzieć, że czuć wiatr zmian. Co najbardziej pocieszające, wieje on nie tylko z góry od polityków, ale też od dołu ze sklepów, restauracji, piekarni i konsumentów. Widzimy problem i chcemy się nim zająć. - dodaje Anna Kurnatowskia.


Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża
Anna Kurnatowska, materiały Too Good To Go

Anna Kurnatowska - Z wykształcenia mikrobiolożka, z zawodu Country Managerka Too Good To Go w Polsce. Propagatorka podejścia zero waste, które zaszczepiła w sieciach takich jak Carrefour i Eurocash. Wrażliwa na zmiany klimatu i świadoma skali problemu marnowania żywności, wykorzystuje swoją wiedzę i doświadczenie w zmienianiu świata na lepsze.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Materiał oryginalny: Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża - Polska Times

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
"Statystyczny Polak każdego roku wyrzuca 153 kg jedzenia. " wyliczyli absolwenci Wyższej Szkoły Obcinania Paznokci i Liczenia na Palcach. Pół kilograma dziennie wyrzuca ktoś kto kupuje pół kilograma żywności na dzień.

" marnujemy go niesamowicie dużo. " to znaczy ile? To znaczy, że więcej niż dużo bo niesamowicie dużo. Ale ile? Następne pytanie proszę!
Dodaj ogłoszenie