Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żniwowanie w skansenie, czyli niedziela w ludowym klimacie (ZDJĘCIA)

MS
Żniwa w Muzeum Wsi Lubelskiej
Żniwa w Muzeum Wsi Lubelskiej Małgorzata Genca
Lublinianie, którzy w niedzielę odwiedzili skansen, mogli spróbować wypiekanych w piecu podpłomyków i zobaczyć pracę przy żniwach. Chętnych nie brakowało.

Podpłomyki były wypiekane w piecu jednej z chat jeszcze tego samego dnia. Do drewnianej dzieży z zakwasem została wlana woda oraz dodana sól, a także mąka żytnia i otręby. Z wyrobionego ciasta formowane były podpłomyki, mijało jakieś pół godziny zanim wyrosły.

- Gdy kamienie w piecu są już białe, wkładamy ciasto do środka. Pieczenie trwa około 25 minut - opowiada Bogna Głuchowska z Muzeum Wsi Lubelskiej, która w niedzielę brała udział w pieczeniu podpłomyków.

Kilka kroków dalej, przy chacie z Urzędowa, prezentowane były produkty, jakie przed laty składały się na typowy posiłek żniwiarzy. Pracujący w polu robili sobie przerwę na obiad około południa, a więc w czasie największego skwaru.

- W dwojakach zawsze znalazły się ziemniaki okraszone tłuszczem, ale też zsiadłe mleko, albo maślanka - wylicza Ewa Sadowska z Muzeum Wsi Lubelskiej, która opowiadała w niedzielę o poczęstunku dla żniwiarzy.

- Nie mogło też zabraknąć kompotu z jabłek, porzeczek i agrestu, a także czystej wódki i bochenka chleba - dodała.

Czasami wpływ na menu w czasie żniw miały lokalne tradycje. - Na przykład w rejonie Kozłówki na pole gospodynie wynosiły botwinkę oraz sałatę z tłuszczem i skwarkami. Ja z opowieści mojej babci wiem, że jeszcze przed wojną, żniwiarze pili od rana kawę “Turek”z cykorią - zaznacza Ewa Sadowska.

W niedzielę nie brakowało w skansenie chętnych do robienia sobie pamiątkowych zdjęć na tle, ubranych w stroje z lnu, żniwiarzy. Mężczyźni ścinali zboże kosami, a kobiety wiązały kłosy w snopki. W tle było słychać ludowe przyśpiewki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski