MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory z ogórków – poznaj 5 najlepszych przepisów, które zachwycą cię smakiem. Zrobisz je bez trudu

Katarzyna Puczyńska
Trwa sezon ogórkowy. Zobacz 5 sprawdzonych przepisów na najlepsze przetwory z ogórków. Zachwycisz się ich smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Trwa sezon ogórkowy. Zobacz 5 sprawdzonych przepisów na najlepsze przetwory z ogórków. Zachwycisz się ich smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić przetwory z ogórków? Polecamy 5 sprawdzonych i najlepszych przepisów. To m.in. wyśmienite i wyraziste w smaku ogórki watykańskie oraz klasyczne, chrupiące ogórki małosolne. Z naszymi wskazówkami przygotujesz je szybko i bez najmniejszego problemu. Podpowiadamy też, jak je pasteryzować i jakie słoiki z nakrętkami wybrać. Sprawdź i koniecznie przygotuj pyszne domowe przetwory.

Spis treści

Domowe przetwory z ogórków

Sezon na ogórki trwa od lipca do końca sierpnia. Warto wykorzystać ten czas i przygotować z nich wyśmienite przekąski. Zebraliśmy dla ciebie 5 najlepszych przepisów na przetwory z ogórków. Możesz jeść je do obiadu, kanapek czy dodać do sałatek. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu ze wskazówkami krok po kroku, jak je przygotować. Są wyśmienite!

Polecane przepisy na przetwory z ogórków:

  1. Ogórki watykańskie
  2. Zymft ogórki z musztardą
  3. Chrupiące ogórki małosolne
  4. Ogórki kiszone z chrzanem i czosnkiem
  5. Ogórki małosolne z woreczka

Jak pasteryzować ogórki?

Pasteryzowanie, czyli wekowanie przetworów jest bardzo ważne i nie należy tej czynności pomijać. Dzięki temu zniszczymy drobnoustroje i enzymy, które przyczyniają się do psucia produktów, a nasze warzywa i owoce dłużej zachowają swój smak oraz wartości odżywcze.

Polecamy dwa sposoby na pasteryzowanie przetworów:

  • pasteryzowanie na mokro – należy na dnie garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, ustawić na niej słoiki, zalać wodą do 3/4 wysokości, gotować 20 minut na małym ogniu, a następnie wyjąć z wody i odwróć do góry dnem,
  • pasteryzowanie na sucho – ustawiamy słoiki na blaszce i podgrzewamy w piekarniku w 120 stopniach od 5 do 20 minut, w zależności od przepisu.

Mniej popularną metodą jest pasteryzowanie w zmywarce. Należy ustawić słoiki do góry dnem, w pustym urządzeniu, włączyć program na 75 stopni i poczekać aż skończy się cały cykl. Po tym czasie odstawiamy słoiki w chłodne miejsce.

Słoiki na przetwory. Co wybrać?

Do przygotowywania przetworów potrzebujemy odpowiednich naczyń. Świetnie nadają się do tego szklane słoiki odporne na działanie wysokiej temperatury. Można wybrać:

  • słoiki typu twist-off o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego pasuje blaszana zakrętka,
  • słoiki typu weck ze szklanymi zakrętkami i specjalną gumką.

Jeśli używasz słoików z wcześniejszych przetworów, to sprawdź, czy nakrętki nie są zniekształcone lub pordzewiałe. W przypadku wecków gumka nie może być popękana. Co bardzo ważne, słoiki do przetworów należy najpierw dokładnie umyć, sparzyć wodą, a następnie dobrze wysuszyć. Sprawdzonym pomysłem jest także wyparzenie ich najpierw w piekarniku.

Czytaj także: Czekośliwka dla łasuchów. Przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski