Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kandydatka na Lubliniankę 2015 roku: Maria Znamierowska

Gabriela Bogaczyk
Pasją Marii Znamierowskiej jest tradycyjna polska kuchnia. Bazą są produkty z podlubelskich gospodarstw ekologicznych
Pasją Marii Znamierowskiej jest tradycyjna polska kuchnia. Bazą są produkty z podlubelskich gospodarstw ekologicznych Anna Kurkiewicz
Maria Znamierowska, kandydatka nominowana do tytułu Lublinianka Roku 2015, promuje żywność pochodzącą z podlubelskich gospodarstw.

Maria Znamierowska jest szefową kuchni w „Zielonym Talerzyku” przy ul. Królewskiej. Jednak w dzieciństwie nic nie wskazywało na to, że zostanie kucharzem.

- Podobno byłam niejadkiem. Pamiętam, że to babcia dużo dla nas gotowała - wspomina nasza kandydatka i dodaje, że zainteresowała się kuchnią dopiero wtedy, gdy wyjechała z domu i zaczęła naukę w szkole plastycznej w Nałęczowie.

- Siłą rzeczy musiałam dla siebie coś przyrządzać. Chętnie przychodzili też do mnie znajomi ze szkoły, by coś zjeść. Pamiętam, że w zamian za zupę kolega dawał mi korki - przyznaje Maria Znamierowska.

Lublinianka Roku 2015 - GŁOSUJ

Zgodnie z rodzinnymi tradycyjami, miała zostać malarką. Wybrała jednak inną drogę. Stała się artystką, ale w kuchni. - W szkole plastycznej wszyscy chodzili na dodatkowe zajęcia z grafiki, malarstwa, planowali studiowanie na Akademii Sztuk Pięknych. A ja się zastanawiałam, co zrobię po skończeniu liceum - przyznaje.

Zdecydowała się zdobywać szlify kulinarne w lubelskich restauracjach. Poznawała kuchnię klasyczną, francuską i włoską. Następnie w Warszawie zajmowała się m.in. robieniem tortów angielskich. Wróciła jednak do Lublina i zaczęła pracę jako szefowa kuchnii w „Zielonym Talerzyku”.

- Dla mnie najważniejsze jest to, by nikt nie odszedł głodny od stołu. Jedzenie musi być smaczne, a żeby takie było, to dania muszą być przygotowane z naturalnych, a nie przetworzonych produktów, jak prawdziwe jajka czy mleko - zaznacza nasza kandydatka. - Wszystkie pochodzą z podlubelskich gospodarstw ekologicznych.

Maria Znamierowska lubi przyrządzać dania kuchni tradycyjnej, jej pasją są zupy oraz pieczenie ciast. Chętnie gotuje również w domu, dla rodziny i przyjaciół. Jej córka Frania uwielbia jeść przygotowany przez mamę barszcz ukraiński.


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski