Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczony karczek. Prosty przepis idealny na święta

Gabriela Bogaczyk
Gabriela Bogaczyk
Pieczony karczek to idealny pomysł na świąteczny obiad
Pieczony karczek to idealny pomysł na świąteczny obiad Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez mięsa, szynek i kiełbas. Dzisiaj podpowiadamy jak przygotować pyszną pieczoną karkówkę na Wielkanoc. Autorem przepisu jest Maria Skiba z Koła Gospodyń Wiejskich w Kębłowie.

Do przyrządzenia pieczonej karkówki potrzebne będzie nam ok. 5 kg mięsa.

Przepis na marynatę:
2,5 litra wody
5 czubatych łyżek soli
1 płaska łyżeczka saletry
1 łyżka cukru
15 ziaren czarnego pieprzu
5 liści laurowych
15 ziarenek ziela
4 ząbki czosnku

Wszystkie składniki gotujemy, za wyjątkiem saletry. Dopiero do ostudzonej wody dodajemy saletrę. Karkówkę wkładamy do garnka z marynatą na trzy dni. Po wyjęciu mięsa, zagniatamy ciasto: z trzech szklanek mąki, wody i odrobiny soli.

Karczek można wcześniej zesznurować, aby bardziej zwięzły. Następnie mięso oblepiamy przyrządzonym ciastem, kładziemy na brytfankę i wkładamy do piekarnika. Gdy ciasto jest rumiane to znaczy, że karczek się upiekł. Zdejmujemy tzw. "chełm" z ciasta. I ponownie mięso wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby karkówka się jeszcze trochę zrumieniała. I gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski