Do przyrządzenia pieczonej karkówki potrzebne będzie nam ok. 5 kg mięsa.
Przepis na marynatę:
2,5 litra wody
5 czubatych łyżek soli
1 płaska łyżeczka saletry
1 łyżka cukru
15 ziaren czarnego pieprzu
5 liści laurowych
15 ziarenek ziela
4 ząbki czosnku
Wszystkie składniki gotujemy, za wyjątkiem saletry. Dopiero do ostudzonej wody dodajemy saletrę. Karkówkę wkładamy do garnka z marynatą na trzy dni. Po wyjęciu mięsa, zagniatamy ciasto: z trzech szklanek mąki, wody i odrobiny soli.
Karczek można wcześniej zesznurować, aby bardziej zwięzły. Następnie mięso oblepiamy przyrządzonym ciastem, kładziemy na brytfankę i wkładamy do piekarnika. Gdy ciasto jest rumiane to znaczy, że karczek się upiekł. Zdejmujemy tzw. "chełm" z ciasta. I ponownie mięso wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby karkówka się jeszcze trochę zrumieniała. I gotowe!
SPRAWDŹ TEŻ: Śmieszne życzenia na Wielkanoc. Wywołaj uśmiech, wyślij rymowane życzenia
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?