Lublin i Równe na Ukrainie będą współpracować w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego. Porozumienie w tej sprawie zostało podpisane we wtorek (29 czerwca) podczas międzynarodowej konferencji „Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie”.
– Podjęte w ramach projektu działania związane z tworzeniem strategii rozwoju kulinarnej marki turystycznej Lublina mogą realnie wesprzeć odbudowę rynku i jego rozwój. Odkrywanie dziedzictwa kulinarnego to nowoczesny sposób na poznawanie miejsca i doświadczanie go poprzez lokalne smaki w wydaniu lokalnych restauratorów – podkreśla Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, z-ca prezydenta Lublina. Przyznaje jednocześnie:
- Mamy jednak świadomość, że realizacja projektu przypadła na bardzo trudny czas dla całej gospodarki, a zwłaszcza branży gastronomicznej, która najmocniej odczuła skutki lockdownu.
Współpraca ma opierać się na trzech filarach. - Lublin jako stolica ekologicznego regionu o bogatym dziedzictwie kulinarnym i zasobach naturalnych; zrównoważony rozwój w branży turystycznej i kulinarnej; kształcenie ambasadorów marki kulinarnej i marki „Lublin – Miasto Inspiracji” – wylicza Justyna Góźdź z biura prasowego ratusza.
- Czerwcowa odsłona Lubelskiej Giełdy Staroci. Zobacz zdjęcia
- Skatepark w Puławach robi wrażenie. Przetestowali go zaraz po otwarciu
- W Lublinie po raz kolejny usłyszeliśmy Inne Brzmienia
- Lublin na stałe wpisze się w kalendarz Inicjatywy Trójmorza
- Siedziba byłego komendanta obozu zagłady zamieniła się w placówkę edukacyjną
- "Nie ma gospodarstwa, które by nie ucierpiało". Wojewoda obiecuje pomoc
echodnia Policyjne testy - jak przebiegają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?