Targi Smaki Regionów w Poznaniu to święto miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni.
- Formuła imprezy jest otwarta. Każdy może wejść i zasmakować prawdziwych specjałów z niemal każdego zakątka Polski - mówi Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. - W tym roku mieliśmy więcej dostawców z województwa lubelskiego niż w latach poprzednich. Kolejki do naszych stoisk były ogromne - dodaje Serej.
Dania przyrządzone przez lubelskich wystawców zrobiły prawdziwą furorę zarówno wśród gości targów, jak i jurorów. Poznaniacy zajadali się cebularzem. Piekarze z trudem zaspokajali apetyty amatorów pszennego placka z cebulą. A jurorzy docenili restaurację Nato z Łęcznej i przyznali jej dwie Perły: za zupę jarzynową z jagnięciny oraz jagnię pieczone faszerowane kaszą. - To dla nas ogromne wyróżnienie i prestiż dla restauracji. Jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować całej Polsce nasze potrawy - mówi Izabela Mazurkiewicz z restauracji Nato.
Kucharz z tego lokalu zdradził nam przepis na nagrodzoną perłą zupę jarzynową z jagnięciny. - Potrzebujemy chudego mięsa: szynki lub polędwicy. Mielimy je na klopsy. Dodajemy warzywa. Przygotowanie wywaru (gotujemy go na kościach) trwa około 3 godz. - mówi Tomasz Mazurkiewicz, menadżer i kucharz restauracji Nato. Perłę za najlepszą potrawę przyznano też hotelowi Montis z Lublina za pierogi z bobu w sosie kurkowym.
W kategorii produkt najlepsze okazały się: pasztet z gęsiej wątróbki firmy KEDAM oraz masło extra z OSM Bychawa. Specjalną nagrodę: Klucz do Polskiej Spiżarni dostała restauracja Koncertowa z Lublina. - Jest to wyróżnienie przyznawane ze promocję produktów kuchni regionalnej - wyjaśnia Serej.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?