Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sukces lubelskiej kuchni regionalnej na Targach "Smaki Regionów - Polagra Food"

Weronika Puszkar
Lubelski pawilon codziennie przeżywał oblężenie. Hitem był cebularz
Lubelski pawilon codziennie przeżywał oblężenie. Hitem był cebularz Urząd Marszałkowski
Cztery Perły trafiły do firm i restauracji z naszego regionu, a restauracja Koncertowa z Lublina zdobyła Klucz do Polskiej Spiżarni.

Targi Smaki Regionów w Poznaniu to święto miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni.

- Formuła imprezy jest otwarta. Każdy może wejść i zasmakować prawdziwych specjałów z niemal każdego zakątka Polski - mówi Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. - W tym roku mieliśmy więcej dostawców z województwa lubelskiego niż w latach poprzednich. Kolejki do naszych stoisk były ogromne - dodaje Serej.

Dania przyrządzone przez lubelskich wystawców zrobiły prawdziwą furorę zarówno wśród gości targów, jak i jurorów. Poznaniacy zajadali się cebularzem. Piekarze z trudem zaspokajali apetyty amatorów pszennego placka z cebulą. A jurorzy docenili restaurację Nato z Łęcznej i przyznali jej dwie Perły: za zupę jarzynową z jagnięciny oraz jagnię pieczone faszerowane kaszą. - To dla nas ogromne wyróżnienie i prestiż dla restauracji. Jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować całej Polsce nasze potrawy - mówi Izabela Mazurkiewicz z restauracji Nato.

Kucharz z tego lokalu zdradził nam przepis na nagrodzoną perłą zupę jarzynową z jagnięciny. - Potrzebujemy chudego mięsa: szynki lub polędwicy. Mielimy je na klopsy. Dodajemy warzywa. Przygotowanie wywaru (gotujemy go na kościach) trwa około 3 godz. - mówi Tomasz Mazurkiewicz, menadżer i kucharz restauracji Nato. Perłę za najlepszą potrawę przyznano też hotelowi Montis z Lublina za pierogi z bobu w sosie kurkowym.

W kategorii produkt najlepsze okazały się: pasztet z gęsiej wątróbki firmy KEDAM oraz masło extra z OSM Bychawa. Specjalną nagrodę: Klucz do Polskiej Spiżarni dostała restauracja Koncertowa z Lublina. - Jest to wyróżnienie przyznawane ze promocję produktów kuchni regionalnej - wyjaśnia Serej.


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski