MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie ciastka na mikołajki. Przepis na świąteczne ciasteczka ze skórką pomarańczową. Zawsze się udają i znikają w mgnieniu oka

Katarzyna Puczyńska
Pyszne, pachnące pomarańczami, świąteczne ciasteczka. Idealne na mikołajki! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, pachnące pomarańczami, świąteczne ciasteczka. Idealne na mikołajki! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasteczka świąteczne pachnące pomarańczami to idealny przysmak na święto św. Mikołaja. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bez wyrabiania, wałkowania i wycinania. Z powodzeniem można zrobić je wspólnie z dziećmi. Przygotuj mikołajkowe smakołyki i wypróbuj przepis na świąteczne ciasteczka pomarańczowe.

W skrócie

Na św. Mikołaja warto zrobić pyszne, domowe ciasteczka. Proponowany przeze mnie przepis z pewnością posmakuje każdemu, a dodatkowo wymaga naprawdę niewiele pracy. Można przygotować je niemal błyskawicznie. Ciasto uciera się mikserem, a następnie rękami formuje kuleczki. To bardzo proste. Ciasto nie klei się do rąk, w piekarniku pięknie rośnie, a cały dom wypełnia się pomarańczowym zapachem. Ciasteczka możesz jeść same, oprószone cukrem pudrem lub udekorować według uznania, np. lukrem i skórką pomarańczową.

Przepis na świąteczne ciasteczka pomarańczowe

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia.
Liczba porcji: na 30 ciasteczek
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy,
  • lukier ( cukier puder + sok z pomarańczy lub z cytryny).

Jak zrobić świąteczne ciasteczka pomarańczowe?

  1. Pomarańczę dokładnie umyj, osusz i zetrzyj jej skórkę. Staraj się ścierać tylko warstwę pomarańczową, jak najmniej naruszając białą.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier i ucieraj mikserem na jasną masę.
  4. Nie przerywając ucierania dodaj jajko, wanilię i skórkę otartą z pomarańczy.
  5. Dodawaj stopniowo mąkę.
  6. Z tak przygotowanego ciasta formuj rękami kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Kładź je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ciasteczka 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź.
  8. Wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem przygotowanym z utarcia cukru pudru z sokiem z pomarańczy lub z cytryny do wybranej gęstości.
  9. Na wierzchu każdego ciasteczka połóż kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Czytaj także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny

Zobacz także inne przepisy na ciasteczka ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski